De slechtvalken in de kerktoren deden aan gezinsuitbreiding.© rr

Slechtvalk tegen duivenplaag doet aan gezinsuitbreiding: “Er zijn zeker twee jongen”

Beringen -

In 2016 besloot het stadsbestuur van Beringen om op een natuurlijke wijze de overlast van duiven te bestrijden. Aan de kerktoren in het centrum werd daarom een slechtvalkkast geïnstalleerd die sinds twee jaar bewoond wordt. De roofvogel vond een partner en deed onlangs aan gezinsuitbreiding.

“We zijn zeker van twee jongen”, meldt een tevreden milieuschepen Tijs Lemmens. “Net als enkele andere steden en gemeenten zetten wij de slechtvalk in om het vogelbestand in evenwicht te brengen en het aantal stadsduiven te verminderen. Duivenhouders hoeven niet te vrezen voor de slechtvalk omdat zij een makkelijkere prooi zoals stadsduiven verkiezen boven wedstrijdduiven.”

Met wat geluk kan je de slechtvalken spotten op het metalen rooster dat uitsteekt aan de noordkant van de kerktoren. “Het zijn razendsnelle vogels die in duikvlucht een snelheid kunnen halen tot bijna 400 km per uur”, zegt de schepen. “Eind jaren 50 waren ze bijna uitgestorven door veelvuldig gebruik van pesticiden, nu helpen nestkasten de roofvogel een handje om het bestand weer te laten aangroeien.” (sb)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer