Meer meldingen van wasberen in Vlaanderen: "Vormen bedreiging voor inheemse diersoorten"

Er zijn meer en meer waarnemingen van wasberen in de provincie Vlaams-Brabant en ook in de rest van Vlaanderen. Dat zegt het natuurhulpcentrum in Opglabbeek. Onlangs is in Testelt bij Scherpenheuvel-Zichem nog een wasbeer gefilmd met een nachtcamera in de buurt van een kippenhok. 

In Wallonië leven er al heel wat wasberen in het wild, en ook in Vlaanderen zijn er meer en meer waarnemingen, dat merkt ook Frederik Thoelen van het opvangcentrum in Opglabbeek. “Tien jaar geleden kregen we af en toe een melding, maar toen ging het vaak om ontsnapte dieren van mensen die een wasbeer illegaal als huisdier hielden. Maar nu merken we dat er veel meer waarnemingen binnenkomen, en dat zijn dan wasberen die in het wild geboren zijn, afkomstig van dieren die vroeger ontsnapt zijn of zijn vrijgelaten.”

Hoeveel wasberen er intussen in Vlaanderen rondlopen is niet duidelijk. “Het zullen er nog niet heel veel zijn, anders zouden we nog meer meldingen krijgen. We hebben dit jaar al acht wasberen gevangen met het natuurhulpcentrum, wat wel opmerkelijk meer is dan andere jaren. De meeste meldingen komen uit de Voerstreek, maar we krijgen meldingen uit heel Vlaanderen”, zegt Frederik.

Wasberen zijn niet gevaarlijk voor de mens, maar kunnen wel een bedreiging vormen voor inheemse diersoorten
Frederik Thoelen, natuurhulpcentrum Opglabbeek

Wasberen zijn in principe niet gevaarlijk voor de mens, al moet je ze natuurlijk niet in het nauw drijven. “Ze kunnen natuurlijk wel vervelend zijn omdat ze vaak in vuilnisbakken gaan rondsnuffelen of in zolders hun intrek gaan nemen en dat kan zorgen voor overlast. Ze kunnen wel nefast zijn voor inheemse dieren. Er zijn meldingen van wasberen die nesten van zwarte ooievaars leegroven, heel veel nestkasten die opgehangen zijn voor bosuilen zijn ingenomen door wasberen.”

Invasieve diersoort

Daarom staat de wasbeer op de lijst van invasieve uitheemse diersoorten. “Dat betekent dat ze niet meer als huisdier mogen gehouden worden. Dierentuinen mogen die dieren enkel houden als ze speciale maatregelen nemen, de wasberen moeten gecastreerd of gesteriliseerd zijn, ze mogen niet kunnen ontsnappen. Europa is heel voorzichtig om wasberen toe te laten op Europees grondgebied”, zegt Frederik Thoelen.

In de meeste Europese landen, en ook in Wallonië, wordt er gejaagd op wasberen. Sinds kort mag dat ook in Vlaanderen, maar het natuurhulpcentrum probeert de dieren voorlopig op een andere manier te bestrijden. “We hebben al 20 jaar ervaring met het vangen en herplaatsen van dieren in dierentuinen, zolang we de ruimte en mogelijkheden hebben, gaan we dat blijven doen. Maar het kan zijn dat dat ooit stopt, als de aantallen zo groot worden. Daarom spelen we kort op de bal en zetten we vallen op plekken waar geregeld wasberen gespot worden. Zo hopen we de populatie te kunnen afremmen en in te dijken”, aldus Frederik. 

Meest gelezen