© AP

WK VOETBAL. Brazilië verrassend uitgeschakeld door Jamaïca, revelatie Zuid-Afrika ontmoet Nederland in achtste finales

Zuid-Afrika heeft zich in groep G naast Zweden met een historische kwalificatie verzekerd van een plaats in de achtste finales van het WK vrouwenvoetbal in Australië en Nieuw-Zeeland.

Bron: BELGA

Zweden wint groep G en treft VS in 1/8e finale, revelatie Zuid-Afrika ontmoet Nederland

Zweden, dat voordien al zeker was van een plaats in de volgende ronde, haalde het in Hamilton tegen Argentinië met 2-0. Blomqvist (66.) en Rubensson (90.) op strafschop scoorden de Scandinavische goals.

Zuid-Afrika versloeg Italië in Wellington na een spektakelstuk met 3-2. Caruso (11.) zette de Italianen op voorsprong, maar Zuid-Afrika draaide via een eigen doelpunt van Orsi (32.) en Magaia (67.) de rollen om. Opnieuw Caruso (74.) sleepte de 2-2 uit de brand, tot Kgatlana (90.+2) Zuid-Afrika weer het voordeel bezorgde. Ondanks ruim zestien minuten extra tijd kon Italië niet meer gelijk maken.

© AP

In de stand kroont Zweden zich tot groepswinnaar met het perfecte rapport van negen punten uit drie duels. Zuid-Afrika (4 punten) stoot als tweede door, voor pineut Italië (3 punten) en Argentinië (1 punt). 

De winst tegen Italië was voor de Zuid-Afrikaanse vrouwen, die bij hun eerste WK-deelname in 2019 hun drie groepsduels verloren, hun eerste WK-zege ooit. Ook de plaats in de achtste finales is een primeur.

Groep G kruist in de achtste finales met groep E. Daarin kroonde Nederland zich ietwat verrassend voor de Verenigde Staten, de topfavorieten op eindwinst, tot groepswinnaar. Dat betekent dus dat Zweden als winnaar in poule G Team USA ontmoet. Runner-up Zuid-Afrika kijkt de OranjeLeeuwinnen in de ogen.

Jamaica houdt Brazilië uit 1/8e finales, Frankrijk kroont zich tot groepswinnaar

Frankrijk en Jamaica hebben zich woensdag in groep F op het WK vrouwenvoetbal in Australië en Nieuw-Zeeland geplaatst voor de achtste finales. Voor schaduwfavoriet Brazilië is het einde verhaal.

Frankrijk rekende in Sydney vlot af met het al uitgeschakelde Panama (6-3). Cox (2.) zorgde met een schitterende vrije trap wel voor de verrassende 0-1, maar na 21 minuten kwam de Franse machine op toerental. Via Lakrar (21.), Diani (28. en 37., pen.) en Le Garrec (45.+5) stond het halfweg reeds 4-1. Opnieuw Diani (52.) diepte na pauze uit tot 5-1, waarna Pinzon (64., pen.) en Cedeño (87.) milderden tot 5-3. Uiteindelijk zette Bècho (90.+10) diep in de extra tijd de 6-3 eindstand op het bord.

Frankrijk kwam verrassend op achterstand, maar maakte het snel weer goed.© REUTERS

Brazilië moest in Melbourne wel nog vol aan de bak tegen Jamaica, dat eerder Frankrijk op 0-0 hield en met 4/6 zijn lot in eigen handen had. Maar de Braziliaanse vrouwen beten hun tanden stuk op de stugge Jamaicanen, die de 0-0 op het bord hielden. Boegbeeld Marta, die op haar 37e begon een haar zesde (en laatste) WK, startte in de basis maar kon de Braziliaanse tragedie dus niet afwenden.

Jamaica ging vanmiddag onverwacht door naar de volgende ronde.© REUTERS

Frankrijk wint de groep met zeven punten voor Jamaica (5 punten), dat voor het eerst de tweede WK-ronde bereikt. Brazilië (4 punten) en Panama (0 punten) moeten naar huis.

Groep F kruist in de achtste finales de degens met groep H, waarvan de laatste speeldag morgen/donderdag op de agenda staat. Colombia voert poule H voorlopig aan met het maximum van zes punten en treft nog Marokko (3 punten). Duitsland (3 punten) moet tegen Zuid-Korea (0 punten) een blamerende vroege exit zien te vermijden. Frankrijk ontmoet als winnaar van groep F de runner-up in groep H, Jamaica bekampt de laureaat uit H.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer