© Hans Otten

Plaatsing van 26 meter lange brug over Kleine Nete is huzarenstukje: “Door weilanden en bos via tijdelijke weg”

Herentals, Olen, Geel -

Met groot materiaal is woensdagochtend een stalen wandelbrug van 26 meter lang en een gewicht van 12 ton over de Kleine Nete geplaatst. Dat gebeurde in het moeilijk toegankelijke natuurgebied Olens Broek-Langendonk.

Hans Otten

De plaatsing van een nieuwe voetgangersbrug over de Kleine Nete is een onderdeel van de grootschalige aanpassingen aan de loop van de rivier in het natuurdomein Olens Broek-Langendonken, op de grens van Herentals en Olen.

De brug is in één stuk over de opnieuw opengelegde oude meander van de Kleine Nete geplaatst.© Hans Otten

“In het verleden is de meanderende Nete hier rechtgetrokken”, vertelt Eddy Vercammen van het Agentschap Natuur en Bos (ANB), dat het natuurdomein beheert. “Het gevolg is dat het water sneller wordt afgevoerd. Om de vallei weerbaarder te maken tegen droogte en overstromingen hebben we de rivier weer op zijn oude meanders aangesloten.”

Om het gevaarte ter plaatse te krijgen, moest een tijdelijke aanvoerweg met damplaten door de weilanden en tussen de bomen worden aangelegd.© Hans Otten

In het natuurdomein liggen heel wat wandelroutes uitgestippeld, maar die zijn door de hermeandering deels doorgesneden en ze moeten worden verlegd. Opdat de wandelaars toch optimaal doorheen deze natte vallei te kunnen wandelen, gaf de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) de opdracht om een nieuwe voetgangersbrug over de Kleine Nete te plaatsen. Het gaat om een stalen gevaarte van 26 meter lang en 12 ton, dat in één stuk over de rivier moest komen. Door de met hout afgewerkte brug als één stuk te construeren, moeten er geen steunpilaren in de Nete komen.

De stalen wandelbrug is 26 meter lang en weegt 12 ton.© Hans Otten

Tijdelijke aanvoerweg

Het was geen sinecure om het speciaal transport ter plaatse te krijgen, want de plek ligt midden in het natuurdomein. Daarvoor moesten vanaf de Rozenstraat in Herentals heel wat extra maatregelen genomen worden.

“We hebben over een grote afstand een tijdelijke aanvoerweg met stalen platen moeten aanleggen in de weilanden en door het bos, om tot bij de oever van de Kleine Nete te geraken”, zegt zaakvoerder Tom Heylen van de gelijknamige firma in natuurbeheer uit Geel, die ook de hermeandering in opdracht van VMM uitvoert. “In de voorbereiding kroop ongeveer evenveel werk als in de plaatsing zelf.”

Voor het speciaal vervoer met de brug ter plaatse kon komen, moest de kraan zijn ‘eigen’ oplegger met ballast even uit de weg tillen.© Hans Otten

Voor die klus kwam zwaar materiaal ter plaatse, zoals een enorme telescoopkraan. Die moest zelfs eerst de oplegger waarmee onder meer het ballast ter plaatse was gebracht, optillen en op een andere plek neerzetten om plaats te maken voor het eindeloos lange vehikel met de brug. Zodra die de kronkelende weg tussen de bomen had voltooid, liep de plaatsing op de aangelegde landhoofden zelf in feite van een leien dakje.

Het duurt nog enkele weken vooraleer wandelaars over de brug kunnen stappen.© Hans Otten

Het duurt nog wel enkele weken vooraleer wandelaars de brug kunnen gebruiken om de nieuwe arm van de Kleine Nete over te steken. Eerst moet de brug verder verankerd worden en moeten er nog trappen aan weerszijden geconstrueerd worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Herentals