Weerstations in centrum Genk meten of ontharding wel degelijk effect heeft op extreme hitte 

Er komen vier weerstations in het centrum van Genk. Dat zijn grote palen met verschillende meetinstrumenten die onder andere de temperatuur, windsterkte en luchtvochtigheid zullen meten. Zo wil de stad samen met de Universiteit van Gent, die instaat voor de metingen, te weten komen of ontharding er wel degelijk voor zorgt dat het centrum minder snel opwarmt.

Genk wil uitzoeken of vergroening een verschil maakt bij extreme hitte in het stadscentrum. De stad heeft verschillende plannen om te ontharden. Zo zal eind dit jaar de Grote Markt vergroend worden. Het Sint-Martinusplein en het Stadsplein volgen in 2024 en 2025. De Universiteit van Gent zal meten wat het effect is van de veranderingen op de weersomstandigheden.

Met de geplande ontharding wil de stad zich wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals wateroverlast en hitte: "Meer groen en minder beton kunnen daarvoor zorgen", zegt schepen van Duurzaamheid en Ruimte Toon Vandeurzen (CD&V). "Want groen zorgt ervoor dat het water beter wegsijpelt, en de bomen bieden schaduw en gaan hitte tegen."

Meten is weten

Om te weten te komen of de vergroening een effect heeft op de temperatuur in het centrum plaatst de stad vier weerstations op de verschillende pleinen. De eerste metingen, die in augustus uitgevoerd worden, zullen een beeld geven van de situatie vóór de vergroening. Wanneer de werken gedaan zijn, zal de UGent dezelfde metingen opnieuw uitvoeren. De universiteit zal verschillende variabelen meten, zoals de windsnelheid, de neerslag, de zonnestraling, de luchtdruk, de temperatuur en de luchtvochtigheid.

Op de hekken die rond de palen staan, zullen QR-codes hangen. Die kunnen voorbijgangers scannen om meer te weten te komen over de weerstations en wat ze doen. Ze zullen er ook de actuele weersomstandigheden te zien krijgen.

Meest gelezen