François Blanckaerts

Klein meisje van anoniem graf in Hever blijkt familie van Pater Damiaan te zijn: "Kaartje aan de bloemen, bracht me bij de waarheid"

Auteur François Blanckaerts uit Bonheiden is erin geslaagd om een anoniem graf van een jonge vrouw op het kerkhof van Hever opnieuw een naam te geven. Tijdens een wandeling stootte hij toevallig op een graf van bijna 100 jaar oud. Enkel een foto van een klein meisje kleefde nog op de zerk. Na intensief speurwerk van François blijkt het om Irma Nys te gaan. Een familielid van Pater Damiaan dat amper 22 jaar oud werd.

Het was per toeval dat François het graf van de jonge vrouw ontdekte. "Ik fiets nogal graag en tijdens een van mijn fietstochten moest ik schuilen voor de regen in een café. Dat is vlak bij het oude kerkhof van Hever", legt hij uit. "Slenteren tussen oude graven geeft me rust, dus heb ik het kerkhof daarna nog even bezocht. Daar ben ik op het graf van Irma Nys gestoten."

Op die manier ben ik dan te weten gekomen hoe ze heette en dat ze familie was van Pater Damiaan. Die bleek de nonkel van haar moeder, Pauline De Veuster, te zijn geweest."
François hing een briefje aan een bos bloemen die op haar graf stond

François raakte in de ban van het anonieme graf. "Het deed mij emotioneel iets. Ze was zo jong gestorven en nergens stond haar naam geschreven. Ik besloot om op zoek te gaan naar haar identiteit." Meer dan een vrij intacte foto van een jong meisje had hij niet om op af te gaan. Tot François op een dag terugkeerde naar het kerkhof en een bos bloemen op haar graf zag staan. Iemand had haar dus nog bezocht. "Ik heb toen een kaartje aan de bloemen gehangen met mijn telefoonnummer op en de vraag om mij te contacteren."

Amper 22 jaar oud

Anderhalve week later ging de telefoon. "Het was een oudere dame en familie van Irma. Eerst was ze op haar hoede om er zeker van te zijn dat mijn briefje geen grap was. De familie was blij dat ik aandacht had voor het verhaal. Op die manier ben ik dan te weten gekomen hoe ze heette en dat ze familie was van Pater Damiaan. Die bleek de nonkel van haar moeder, Pauline De Veuster, te zijn geweest. Zij was ook afkomstig uit Tremelo."

François leerde dat Irma werd geboren als jongste was van acht kinderen. In 1929 overleed ze aan de gevolgen van tuberculose. Ze was toen amper 22 jaar oud. Omdat er in die tijd niet zoveel foto's werden genomen als nu, is voor de grafzerk destijds een foto gebruikt waar Irma veel jonger opstond. De jonge vrouw deelt de grafkelder met haar beide ouders, moeder Pauline en vader Jan-Baptist Nys. In de jaren 90 waren er plannen om het kerkhof van Hever te ontgraven om er een publieke parking aan te leggen. Uiteindelijk werden die plannen opgeborgen.

Het hele verhaal heeft de auteur opgetekend in zijn boek 'Het Naamloze Graf'.

Met behulp van artificiële intelligentie kon François een waarheidsgetrouw portret van Irma reconstrueren

Meest gelezen