Facebook Rik Verwaest

Wielklem voor hardleerse buitenlanders die parkeerboetes niet betalen in Lier: "Record staat op 66 boetes op 1 naam"

Wie herhaaldelijk zijn parkeerboete niet betaalt in Lier en zijn auto gewoon laat staan, mag binnenkort een wielklem verwachten. De stad viseert met de maatregel vooral buitenlandse seizoensarbeiders, op de eerste plaats Roemenen. Het record aantal boetes staat op 66.

De stad Lier merkt dat nogal wat buitenlanders, vooral Roemeense seizoensarbeiders, weigeren om hun parkeerboetes te betalen. "We hebben iemand die er intussen 66 heeft verzameld", vertelt burgemeester Rik Verwaest (N-VA). "Bijna alle veelplegers hebben een Roemeense nummerplaat. Dat komt omdat het parkeerbedrijf de boetes in Roemenië wettelijk niet kan innen. Zo'n nieuws gaat natuurlijk rond. Dat leidt ook tot frustraties. Wie correct betaalt, wil geen auto's zien staan met een verzameling parkeertickets. De wet is er voor iedereen."

Als je bijvoorbeeld vijf parkeerboetes hebt verzameld, krijg je een wielklem
Rik Verwaest, burgemeester (N-VA)

"Verschillende gemeenten, zoals Leuven en Menen, passen de maatregel al toe. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat we bij een eerste overtreding je auto al vastzetten. Dat doen we ook niet bij een buitenlandse toerist waarvan het parkeerticket net is verstreken. Als je bijvoorbeeld al vijf boetes hebt, grijpen we wel in. De klem wordt pas verwijderd als je alle boetes hebt betaald. Ook de kosten voor de klem kunnen we aanrekenen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een forfait van 100 euro." 

Wegslepen kan niet. Dat mag enkel als je auto ergens hinderlijk geparkeerd staat, voor een garagepoort bijvoorbeeld. "Als een auto enkele maanden blijft staan, kan dat ook als hinderlijk worden beschouwd en mag je hem in beslag nemen. In gemeenten waar de maatregel al geldt, zoals Leuven en Menen, maken ze dat weinig mee. Het is dus niet zo dat buitenlanders met een oud wrak naar hier rijden en hem dan achterlaten." 

Het stadsbestuur van Lier brengt het voorstel in september op de gemeenteraad. De maatregel kan dan nog dit najaar ingaan.

Meest gelezen