Chinees bezoek voor GEKKO- kleuterschool in Bonheiden uit interesse voor architectuur van gebouw

De GEKKO-kleuterschool in Bonheiden heeft vanmiddag bezoek gekregen van 11 Chinese schooldirecties. De school zit in het oude gemeentehuis en een nieuwbouw erbij. Het ontwerp van de Amsterdamse architect Gianni Cito werd al in verschillende vakbladen opgenomen. Wellicht trok dat ook de Chinese aandacht.

Voor de 220 kleuters van GEKKO in Bonheiden is het nog grote vakantie, maar directeur Dirk Goyvaerts moest vandaag wel naar school. Hij ontving er 11 Chinese schooldirecties. Naast scholen in Amsterdam en Parijs, trok ook de kleuterschool in Bonheiden hun aandacht. 

"Ik vermoed dat ze ons gevonden hebben in het internationale architectenboek dat 7 à 8 jaar geleden verschenen is", zegt de directeur. "Onze architect Gianni Cito van Moke Architecten werkt internationaal en doet ook aan veel wedstrijden mee met zijn gebouwen. Ze zullen dus komen kijken naar hoe we het heden en het verleden hier gecombineerd hebben."

De school zit dan ook voor een deel in het oude gemeentehuis van Bonheiden. "Het stond al enkele jaren leeg, voor we begonnen te bouwen. De vraag was toen afbreken of er iets nieuws bijzetten. Heel Bonheiden was er natuurlijk voor gewonnen om het te behouden. Het dateert uit de jaren 30. 8 jaar geleden is ons gebouw dan gerealiseerd."

Het secretariaat en de leraarskamer zitten in de oude raadzaal. Daar zijn nog heel wat mensen uit Bonheiden gehuwd. 

Het is er in elk geval aangenaam werken, vindt Goyvaerts. "De bureaus zitten in dat van de burgemeester vroeger, het secretariaat en de leraarskamer in de oude raadzaal. Daar zijn nog heel wat mensen uit Bonheiden gehuwd en er plakken misschien nog heel wat politieke verhalen aan de muren. Het is altijd boeiend om in geschiedenis te werken en die gaat perfect samen met de nieuwbouw. Het oude gemeentehuis werd ook helemaal geïsoleerd, zodat het helemaal voldoet aan de huidige ecologische normen."

Foto's van het schoolgebouw vind je op de website van Moke Architecten.

Meest gelezen