Meer dan 300 meldingen voor spammail van ‘huurmoordenaar’: ‘Betaal 4.500 euro in bitcoins’

© Shutterstock

Het Centrum voor Cybersecurity (CCB) heeft woensdagochtend via Safeonweb in een uur tijd 330 meldingen ontvangen over een verdachte mail namens een ‘huurmoordenaar’. Voor 4.500 euro aan bitcoins belooft hij je leven te sparen.

belga

‘Je leven is in gevaar’, leest het onderwerp van de mail. In het bericht schrijft een ‘huurmoordenaar’ dat hij de opdracht heeft gekregen om u te vermoorden. Zijn opdrachtgever is ‘iemand die je een vriend noemt’. De huurmoordenaar zou een grote som geld krijgen om u om het leven te helpen. Maar als u binnen de 48 uur 4.500 euro aan bitcoins overschrijft, spaart hij uw leven. In het Frans circuleert een gelijkaardige e-mail, afkomstig van ‘kill001@mission.com’ en ondertekend door ‘Angel de la mort’.

Het gaat om oplichting, en heel wat mensen hadden dat woensdagochtend meteen door, zegt Katrien Eggers van het CCB. Via Safeonweb kwamen er in een uur tijd 330 meldingen binnen.

Het CCB ziet wel vaker dreigementen opduiken waarbij iemand zich voordoet als een huurmoordenaar, en noemt het de ‘hitman scam’ of ‘huurmoordenaar scam’. Het centrum vraagt om niet op de berichten te reageren, geen betalingen uit te voeren of persoonlijke informatie door te geven, de mail onmiddellijk te verwijderen en vrienden en familie te waarschuwen voor de oplichting.

Of en hoeveel mensen een betaling uitvoerden, is niet geweten. Maar wie geld heeft overgemaakt, contacteert het best zo snel mogelijk zijn of haar bank. Als de dreigementen aanhouden, beveelt Safeonweb aan om de politie te contacteren.