© EPA-EFE

Wereldjamboree start in mineur: 400 scouts ziek door extreme hitte

De 25ste Wereldjamboree in Zuid-Korea is woensdag officieel geopend met een drie uur durende ceremonie. Voor zo’n vierhonderd scouts verliep deze in mineur. Zij werden ziek vanwege de extreme hitte.

gvn

Onder de zieken zouden ook Belgen zijn. “Maar geen van hen is opgenomen in het ziekenhuis”, weet Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Hij volgt de situatie in Zuid-Korea nauwgezet op en heeft twee keer per dag contact met de plaatselijke verantwoordelijken. Het Belgische contingent op de jamboree, waaraan 50.000 scouts van over de hele wereld deelnemen, is met 1.25 deelnemers erg goed vertegenwoordigd.

De Wereldjamboree is een groot internationaal scoutskamp dat om de vier jaar plaatsvindt, telkens in een ander land. Londen was in 1920 de plaats van de eerste jamboree. De 25ste jamboree werd voor aanvang geplaagd door extreem noodweer.

De Zuid-Koreaanse overheid liet in allerijl irrigatiewerken uitvoeren om het jamboreeterrein weer toegankelijk te maken. Deze week loopt de temperatuur er op tot 35 graden, en omdat het regenseizoen bezig is, is ook de luchtvochtigheid erg hoog. Een Zuid-Koreaanse krant citeerde een zieke scout uit Maleisië: “Het was zo heet dat ik migraine kreeg.”

LEES OOK. Terrein voor Jamboree nog niet klaar door stormweer: Belgische scouts en gidsen komen dag later

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER