Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Paus ontmoet slachtoffers van misbruik in Portugal tijdens Wereldjongerendagen en roept Europa op vredesinspanningen te doen

Bij zijn bezoek aan de Wereldjongerendagen in Lissabon heeft paus Franciscus dertien slachtoffers van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk ontmoet. In zijn eerste toespraak op de Wereldjongerendagen pleitte Franciscus voor meer samenwerking in Europa om de wereldproblemen op te lossen. De paus lanceerde een oproep tot meer vredesinspanningen.

Europa doet volgens de paus onvoldoende, in het licht van oorlogen en conflicten en het leed en migratie die ze veroorzaken. "Welke richting ga je uit, als je de wereld geen vredeskoers voorstelt, creatieve manieren om de oorlog in Oekraïne te beëindigen en de vele conflicten die de wereld met bloed bevlekken?"

De 86-jarige kerkleider wees erop dat er meer geld wordt geïnvesteerd in wapens dan in de toekomst van kinderen.

Het Vaticaan maakte bekend dat de paus in Lissabon ook dertien slachtoffers van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk heeft ontmoet. In februari verscheen in Portugal een vernietigend rapport over wijdverspreid seksueel misbruik in de kerk. Dat bracht aan het licht dat de laatste decennia duizenden kinderen in het land het slachtoffers werden van met name priesters.

Franciscus sneed het onderwerp van seksueel misbruik woensdagavond ook aan bij de Portugese clerus en riep de geestelijke leiders op om te luisteren naar "de pijnkreet van slachtoffers".

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Daarnaast had de paus ook kritiek op de omgang met migranten aan de buitengrenzen van de Europese Unie, op de daling van het geboortecijfer en op de discussies over euthanasie.

Paus Franciscus droomt naar eigen zeggen van een Europa "als hart van het Westen", dat zijn vindingrijkheid gebruikt om knelpunten op te lossen en bakens van hoop uit te zetten. "De wereld heeft Europa nodig als bruggenbouwer en vredestichter." De Wereldjongerendagen zijn volgens het hoofd van katholieke kerk een gelegenheid om samen iets op te bouwen.

Het pausbezoek in Lissabon zou vijf dagen duren. Er staan een twintigtal ontmoetingen en elf toespraken op het programma. Op de Wereldjongerendagen worden ongeveer een miljoen jonge gelovigen verwacht. De internationale bijeenkomst van de katholieke kerk vindt om de drie jaar plaats.

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen