© 2022 SOPA Images

Geen nieuwsberichten meer op Facebook en Instagram in Canada: "Moederbedrijf Meta wil macht tonen na nieuwe wet" 

De Canadese gebruikers van Facebook en Instagram krijgen geen nieuwsberichten meer te zien op hun tijdlijn. Dat komt door de Online News Act die in Canada werd aangenomen. Die wet verplicht bedrijven als Meta (het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp) om auteursrechten te betalen aan nieuwsmedia. Meta gaat daar niet mee akkoord en blokkeert vanaf nu alle nieuwsberichten. 

Je kent het vast wel: bij het scrollen van je sociale media, kom je heel wat nieuwsberichten tegen. Voor Canadese gebruikers van Facebook en Instagram is dat niet langer het geval. Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, blokkeert sinds gisteren alle nieuwsberichten.  

Het bedrijf doet dat door de Online News Act die in het land werd aangenomen. "De nieuwe wetgeving is er gekomen omdat sociale media vaak profiteren van de berichten van nieuwsmedia", vertelt Tom Evens, mediaprofessor aan de UGent. "Meta krijgt er advertentie-inkomsten door, maar die speelt het bedrijf niet door aan de nieuwsmedia. Daar wilde Canada iets aan veranderen."

Machtsspel

De nieuwe wetgeving bepaalt dat sociale media auteursrechten moeten betalen aan nieuwsmedia, maar zo wil Meta het spel niet spelen. "Het bedrijf heeft de nieuwsmedia niet nodig. Het maakt maar een klein deel uit van mensen hun tijdlijn, en Meta kan hun inkomsten elders halen. Dat is anders voor nieuwsmedia, zij hebben sociale media nodig om gebruikers naar hun website te krijgen en zo inkomsten te genereren."

Het machtsspel dat nu gespeeld wordt, kent een duidelijke winnaar. "Meta toont dat het sterker is en dat het bedrijf de keuze heeft over wat ze al dan niet toelaten op hun platformen. Maar dat idee gaat het bedrijf ongetwijfeld moeten bijstellen", denkt Evens. "Als Meta wil tonen dat het een belangrijke speler is in de maatschappij, moet het bedrijf het belang van nieuws en journalistiek onder ogen zien."

Gaat Meta dan ooit stoppen met de nieuwsberichten te blokkeren in Canada? "Ik vermoed dat Meta zal samenzitten met de nieuwsmedia van het land, maar enkel op de voorwaarden die het bedrijf stelt", duidt Evens. "Meta wil zelf de regels bepalen, en ik vrees dat nieuwsmedia het daarin voor een stuk gaan moeten volgen."

Nu in Canada, welk land is het volgende?

Eerder was er al dezelfde discussie in Australië. Daar heeft de regering in 2021 een gelijkaardige wetgeving in het leven geroepen. Nadien werd die bijgesteld... onder druk van verschillende techgiganten.

Ook Europa beseft dat sociale media zo niet verder kunnen werken. "Maar daar gaat niet onmiddellijk verandering komen. Het is niet eenvoudig om die grote machtbastions aan banden te leggen. Bedrijven van zo'n orde hebben we nog nooit eerder gekend in onze geschiedenis."

Meest gelezen