Thijs Pattyn

Protest in Ieper tegen extreemrechtse gastspreker Dries Van Langenhove op IJzerwake

In Ieper komt er kritiek op de IJzerwake van eind deze maand. Die jaarlijkse samenkomst van Vlaams-nationalisten heeft Dries Van Langenhove van de extreemrechtse jongerenbeweging Schild en Vrienden uitgenodigd als spreker. Het schepencollege van Ieper wist niet dat Van Langenhove naar de IJzerwake komt. Het herbekijkt maandag de vergunning die het al gegeven heeft.

Er is opnieuw heisa rond het weekend van de IJzerwake, eind augustus in Ieper. Vorig jaar werd Frontnacht, het festival met uiterst rechtse groepen dat werd aangekondigd aan de vooravond van de IJzerwake, verboden door het stadsbestuur. Maandag buigt een “bijzonder misnoegd” stadsbestuur zich weer over het IJzerwake-weekend,  met deze keer Dries Van Langenhove als gastspreker.

Dries Van Langenhove is de oprichter van de extreem rechtse jongerenbeweging Schild en Vrienden. In een "Pano"-uitzending kwam aan het licht dat die groep antisemitische en racistische boodschappen deelde in geheime groepen op sociale media. Van Langenhove zetelde enkele jaren als onafhankelijke voor Vlaams Belang in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Hij moet volgende maand voor de rechter in Gent verschijnen op beschuldiging van racisme en negationisme.    

Riane Malfait en Dirk Clement van het Iepers Vredescollectief
Thijs Pattyn

Vredescharter

Na de heisa rond Frontnacht van vorig jaar werd in Ieper een vredescharter opgesteld. Daarin staan antidiscriminatieregels en andere voorwaarden voor alle  evenementen op Iepers grondgebied. Voor het Iepers Vredescollectief is het duidelijk dat de aanwezigheid van Dries Van Langenhove op de IJzerwake in strijd is met dat vredescharter.

Riane Malfait en Dirk Clement van het Iepers Vredescollectief: "De heer Van Langenhove heeft al heel wat wansmakelijke opmerkingen gemaakt, onder meer over de regenboogvlag. (nvdr Van Langenhove noemde de Progress Pride vlag een pedofielenvlag). Het gaat ons petje te boven dat de IJzerwake hem uitnodigt als gastspreker. Wellicht wist het schepencollege van Ieper dat niet. Wij zullen als het ware meekijken over de schouders van het schepencollege. Wij roepen op dat het hele IJzerwakeweekend wordt getoetst aan het vredescharter én dat het charter wordt ondertekend door de organisatoren.”

"Bijzonder misnoegd"

Het schepencollege van Ieper wist inderdaad niet dat Dries Van Langenhove naar de IJzerwake komt. Het herbekijkt maandag de vergunning die het al gegeven heeft. Burgemeester Emmily Talpe van Ieper (Open VLD) is "bijzonder misnoegd". "Toen we de aanvraag voor de IJzerwake goedkeurden, was er nog geen sprake van Van Langenhove als gastspreker", zegt ze.

Kameraadschapsavond

De organisatoren van de IJzerwake kondigen intussen ook een activiteit aan op de vooravond van de samenkomst in Ieper: een kameraadschapsavond. “Het gaat om een soort cantus, gewoon een zangavond. Van 22 tot 1 uur komt een diskjockey muziek draaien”, volgens Wim De Wit, de voorzitter van de IJzerwake.

Ook de aankondiging van die kameraadschapsavond schiet in het verkeerde keelgat van het schepencollege van Ieper. Want het heeft daarvoor een vergunning geweigerd. Burgemeester Talpe: "Een evenement blijven aankondigen zonder vergunning en hun manier van communiceren dragen allerminst bij tot enige basis van vertrouwen. Zoiets zouden we ook niet tolereren van andere organisaties. Maandag bekijken we met het schepencollege de nieuwe informatie die de organisatoren hebben gegeven sinds de weigering van hun kameraadschapsavond. Als stad is het belangrijk om juridisch goed ingedekt te zijn rond onze uiteindelijke beslissing.”

Meest gelezen