Lula© AP

Braziliaanse president Lula pleit voor uitbreiding van Brics-groep

De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva pleit ervoor om meer landen toe te laten tot de Brics-groep. Zo denk hij aan een toetreding van landen zoals Argentinië, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Van 22 tot 24 augustus vindt in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg een top van de Brics-landen plaats.

jvh
Bron: BELGA

De Brics-groep bestaat uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, vijf grote opkomende landen. In augustus zullen de staatshoofden bijeenkomen in Johannesbrug. De Russische president Vladimir Poetin zal echter niet aanwezig zijn. Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft immers een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Poetin, en als lid van de ICC is Zuid-Afrika theoretisch verplicht om Poetin op te pakken zodra hij het grondgebied betreedt. 

Lula noemde verder de G7, de zeven toonaangevende geïndustrialiseerde landen, een “club” die niet zou moeten bestaan omdat de manier waarop ze over geopolitiek praten achterhaald is. Groot-Brittannië, de VS, Frankrijk, Italië, Japan, Canada en Duitsland vormen de groep van westerse geïndustrialiseerde landen.

Ook was de Braziliaanse president kritisch voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat landen vaak geholpen heeft om “te zinken”. Lula uit herhaaldelijk kritiek op internationale structuren en instellingen zoals het IMF, en is zelf onder vuur komen te liggen vanwege controversiële uitspraken over de oorlog in Oekraïne.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer