Finland koopt Israëlische ‘Slinger van David’

De deal voor de Israëlisch-Amerikaanse luchtafweersystemen werd al op 5 april getekend, daags nadat Finland lid werd van de NAVO. Nu geven alle partijen ook toestemming tot export van de systemen. Finland wordt zo, na Israël, de eerste buitenlandse aankoper.

Waarom is dit belangrijk?

De oorlog in Oekraïne toont het belang van een goed luchtafweersysteem aan. Het land beschikt wel over luchtafweergeschut en afweersystemen, zoals de Patriot of Iris-T, maar kan toch Rusland's beste raketten bijna niet neerschieten. Om een gepast antwoord te bieden tegen elke dreiging, dient een waar raketschild te worden ontwikkeld. Israël staat hierin het verste, met de Iron Dome als bekendste onderdeel.

Het systeem: David’s Sling behoort tot ’s werelds meest geavanceerde raketafweerschild.

  • Het land koopt nu David’s Sling aan, een luchtafweersysteem dat dreigingen tussen 40 en 300 kilometer ver kan uitschakelen. Het systeem is onderdeel van Israël’s raketafweersysteem, dat ontwikkeld werd door het Israëlische defensiebedrijf Rafael Advanced Defense Systems en het Amerikaanse Raytheon.
  • De Iron Dome en Iron Beam zijn de elementen die dreigingen op korte afstand moeten neerhalen, waarbij het eerste systeem over interceptorraketten beschikt. De Iron Beam maakt gebruik van een gerichte laserstraal om objecten in een straal van zeven kilometer neer te halen, een afstand waarop Iron Dome niet werkt.
  • David’s Sling is dus het systeem dat dreigingen op middellange afstand moet uitschakelen, en werkt ook met interceptorraketten. Die kunnen onder meer de Russische Iskander-ballistische raketten uit de lucht schieten. Voor de langeafstands-intercepties rekent Israël op Arrow 2- en Arrow 3-interceptorsystemen.

Geavanceerde dreigingen

Het nieuws: Finland wordt de eerste buitenlandse gebruiker van David’s Sling.

  • Al op 5 april, daags nadat het toetrad tot de NAVO, tekende Finland het contract voor de aankoop, ter waarde van 345 miljoen dollar. Het was echter nog wachten op officiële goedkeuring van de Verenigde Staten: aangezien het Amerikaanse Raytheon meewerkt aan de bouw van de systemen, heeft het land zeggenschap over buitenlandse verkopen.
  • Nu raakt bekend dat de VS de verkoop geen duimbreed in de weg leggen. Dat verklaarde Israëlisch minister voor defensie Yoav Gallant. Hij noemt de verkoop aan Finland “een nieuwe mijlpaal in de samenwerking tussen onze landen, die het antwoord op globale en regionale bedreigingen verbetert”.
  • Israël maakt zelf al sinds 2017 gebruik over de systemen, die volgens het ministerie van Defensie “geavanceerde dreigingen, waaronder ballistische raketten, kruisraketten, drones en meer kunnen onderscheppen”.
  • De Finse systemen zullen gebouwd worden door Rafael en Raytheon, in nauwe samenwerking met de Finse industrie.
Meer