© Johan van Cutsem, Belga

Mechelse basisscholen kregen dit jaar al 248 meldingen over intrafamiliaal geweld: “Gechoqueerd door hoge cijfers”

Mechelen -

De afgelopen zes maanden kregen de basisscholen in de regio Mechelen maar liefst 248 meldingen van 168 kleuters en leerlingen die betrokken waren bij intrafamiliaal geweld. Dat gebeurde via het project ‘Handle with Care’, een nieuw systeem dat scholen moet helpen beter in te spelen op deze feiten. “Hierdoor kunnen deze kinderen nu beter ondersteund worden”, zegt minister Zuhal Demir die erg gechoqueerd is door deze cijfers.

Stijn Van de Sande

LEES OOK. Proefproject ‘Handle With Care’ moet jonge slachtoffers van intrafamiliaal geweld beter ondersteunen op school

Om het probleem van intrafamiliaal geweld meer onder de aandacht te brengen bij scholen en leerkrachten, lanceerde Vlaams minister voor Justitie en Handhaving Zuhal Demir (N-VA) in maart het pilootproject ‘Handle with Care’. Dat gebeurde in samenwerking met het Vlaams Expertisecentrum voor Kindermishandeling (VECK), gezondheidsnetwerk PANGG 0-18, de lokale politie, het parket, plaatselijke hulpverleners en de lagere scholen in de Mechelse regio.

Het project moet ervoor zorgen dat scholen sneller kunnen inspelen op feiten van intrafamiliaal geweld waar kinderen bij betrokken zijn. “Wanneer de politie optreedt, brengen ze de school binnen de 24 uur op de hoogte”, zegt Demir. “Het bericht aan de school bevat alleen de naam en de geboortedatum van het kind, samen met het codewoord ‘Handle with Care’. Op die manier kunnen leerkrachten de volgende dag op school meteen steun bieden. Via het VECK kregen de leerkrachten ook een opleiding zodat ze de juiste houding kunnen aannemen.”

Ik werk al langer rond deze problematiek, maar ben gechoqueerd over deze hoge cijfers.

Minister Zuhal Demir (N-VA)

Klaspop

“Het gaat het om laagdrempelige sociale steun die ook wordt gegeven bij een overlijden of een ongeluk”, aldus de minister. “Door kleine maar betekenisvolle acties voelt het kind zich veilig op school en kan de focus opnieuw worden gelegd op de studies en de ontwikkeling van het kind. Denk daarbij bijvoorbeeld aan geen strafstudie geven wanneer het kind die dag te laat komt of de klaspop bij zich mogen hebben. Wanneer de leerkracht niet op de hoogte wordt gebracht, zou hij onbedoeld verkeerde dingen kunnen zeggen of doen die de stress bij het kind net doen toenemen.”

LEES OOK. “Iedereen wist het en niemand heeft geholpen”: Ann groeide op in een gezin vol partnergeweld, maar niemand greep in

In de eerste zes maanden van het pilootproject verstuurde de politie 248 signalen voor in totaal 168 kinderen. Voor sommige kinderen moest er dus meermaals een signaal verstuurd worden naar de school. “Ik werk al langer rond deze problematiek, maar ben gechoqueerd over deze hoge cijfers”, zegt Demir.

“En het gaat dan nog maar alleen om de lagereschoolkinderen in de Mechelse regio. In ongeveer de helft van de gevallen was de school bovendien nog niet op de hoogte van de problemen thuis. Dankzij het signaal kunnen zij de kinderen nu beter ondersteunen.”

Verwoestende impact

Intrafamiliaal geweld vindt achter heel wat gesloten deuren plaats. Vorig jaar werden er in Vlaanderen 25.000 processen-verbaal opgemaakt. Omdat er vaak geen aangifte van wordt gedaan, is dat cijfer wellicht nog maar het topje van de ijsberg.

“Vaak delen kinderen rechtstreeks of onrechtstreeks in de klappen en heeft het geweld een verwoestende impact op hun toekomst”, klinkt het. “Ze hebben bijvoorbeeld meer kans op druggebruik, zelfmoordpogingen en depressies. Omdat kinderen de meeste tijd doorbrengen op school, is het belangrijk dat de leerkrachten hen goed kunnen opvangen en ondersteunen.”

Uitrollen

Of het project ook volgend schooljaar wordt voortgezet, moet nog beslist worden. Samen met de verschillende partners en instanties wordt er door het kabinet nog een evaluatie gemaakt. Dat moet in september of oktober gebeurd zijn. Eventuele pijnpunten kunnen nadien bijgestuurd worden. “Maar als blijkt dat het project klaar is om uitgebreid te worden, kunnen we het ook verder uitrollen over de rest van Vlaanderen”, aldus het kabinet van de minister.

Wie te maken krijgt met intrafamiliaal geweld of zich zorgen maakt om een familielid of vriend, kan ook altijd terecht op het gratis nummer 1712.

Kinderen delen vaak rechtstreeks of onrechtstreeks in de klappen bij intrafamiliaal geweld.© Johan van Cutsem

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen