Pijnlijk gevolg van de oorlog in Oekraïne: aantal gevallen van huiselijk geweld stijgt naar nieuw record

Net na de Russische invasie van Oekraïne, zakte het aantal gevallen van huiselijk geweld drastisch. Anderhalf jaar later zijn de cijfers dramatisch gestegen, en liggen ze zelfs een derde hoger dan het vorige ‘record’.

In het nieuws: 51 procent meer gevallen van huiselijk geweld tegenover 2022, en één derde hoger dan het record in 2020.

  • In de periode januari tot mei 2023 registreerde de Oekraïense politie zo’n 350.000 gevallen van huiselijk geweld. In dezelfde periode vorig jaar ging het om 230.000, het jaar voordien slechts 190.000. Zo schrijft persagentschap Reuters.
  • Net na de invasie van Oekraïne viel dat aantal fors terug, aangezien heel wat gezinnen splitsten. De mannen werden opgeroepen om aan het front te gaan vechten, terwijl miljoenen vrouwen en kinderen het land ontvluchtten en tijdelijk naar het buitenland trokken.
  • Het nieuwe, triestige, record, valt echter ook te verklaren: de Oekraïense bevolking leeft onder serieuze stress en druk, met een constant risico op raketbeschietingen. De economie draait niet naar behoren door de oorlog, waardoor veel Oekraïners in het achterland zonder werk zitten. Heel wat inwoners kampen ook met trauma’s, en soldaten keren terug naar huis met post-traumatisch stresssyndroom. “Mensen zijn alles kwijtgeraakt”, zo zegt Kateryna Levtsjenko, de Oekraïense commissaris voor genderbeleid.

Onderliggend: Ook de opvangcentra bieden weinig soelaas.

  • Daarnaast moesten veel Oekraïners, vooral in het oosten en zuiden van het land, hun huis achterlaten. Dat brengt nog extra druk met zich mee, zo zegt psychologe Tetyana Pogorila: doordat ze zich op een voor hun onbekende plek bevinden, worden sommigen nog afhankelijker van hun mishandelaar. In opvangcentra wordt gezinnen vaak samen één kamer toegewezen, wat hen kwetsbaarder maakt voor huiselijk geweld.
  • Die opvangcentra moeten trouwens vaak werken met te weinig middelen. In 2021 konden opvangtehuizen voor vrouwen nog rekenen op een budget van tien miljoen euro. Anno 2023 is dat teruggevallen tot 4,2 miljoen. De rest werd gereserveerd voor Defensie.

Nog maar het begin: Heel wat experten vrezen dat de situatie enkel maar zal verslechteren. De oorlog blijft duren, waardoor ook de stresssituatie aanhoudt. Elke dag komen nieuwe getraumatiseerde soldaten naar huis, wat het risico op huiselijk geweld doet toenemen.

Meer