© Reuters

Google neemt extra maatregelen om gegevens van gebruikers te beschermen

Google heeft drie maatregelen onthuld voor gegevensbescherming waarmee gebruikers wereldwijd meer controle krijgen over de vindbaarheid van hun persoonlijke gegevens. De IT-gigant deed die aankondiging donderdag in het Amerikaanse Mountain View.

gjs
Bron: BELGA

In de toekomst kunnen gebruikers persoonlijke, seksueel expliciete foto’s verwijderen uit Google Search als ze niet langer willen dat ze daar zichtbaar zijn. Tot nu toe was er alleen een verwijderingsoptie voor niet-consensuele expliciete afbeeldingen, dus foto’s die tegen de wil van de betreffende persoon waren genomen. Het verzoek tot verwijdering kan worden gedaan via een webformulier in de support-sectie van Google.

Google kondigde verder aan dat het standaard een ‘SafeSearch’-functie zal activeren, die aanstootgevende foto’s automatisch zal vervagen in de zoekresultaten van Google. Google wil kinderen daarmee beschermen tegen pornografie en geweld, maar ook volwassenen tegen verrassingen. De functie is van toepassing op foto’s van slachtoffers van ongevallen of oorlogshandelingen. Wie deze bescherming niet wil, kan deze op elk moment uitschakelen. Ouders of beheerders van schoolnetwerken kunnen wel verhinderen dat kinderen of jongeren deze beschermende maatregel uitschakelen.

De derde privacyfunctie die Google donderdag introduceerde is bedoeld om gebruikers meer controle te geven over hun eigen gegevens die overal op het web verschijnen. Een jaar geleden werd de tool ‘Zoekresultaten over jou’ al geïntroduceerd, waarmee gebruikers een verzoek kunnen indienen om zoekresultaten te verwijderen die hun persoonlijke telefoonnummer, huisadres of e-mailadres bevatten. In de toekomst kun je actief op de hoogte worden gesteld wanneer je persoonlijke contactgegevens weer opduiken in Google Search. De tool is in eerste instantie beschikbaar in het Engels in de VS.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer