Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Paus Franciscus opent Wereldjongerendagen officieel: "In de Kerk is er plaats voor iedereen"

Paus Franciscus heeft de Wereldjongerendagen officieel geopend in Lissabon in Portugal, het grootste katholieke evenement ter wereld. De paus riep op "om alle mensen welkom te heten in de Katholieke Kerk". Honderdduizenden katholieke jongeren hebben hem toegejuicht.

Dinsdag zijn in Lissabon, in Portugal, de Wereldjongerendagen voor de 37e keer van start gegaan. Om de drie à vier jaar komen katholieke jongeren uit de hele wereld dan een week lang samen.

Dit jaar zullen er zo'n miljoen jongeren er met elkaar in gesprek gaan, met als centraal thema natuur en ecologie. Ze vieren samen feest en beleven hun geloof. Dit jaar is er ook een ruime delegatie uit Vlaanderen: met ruim 500 jongeren is het de grootste groep van het voorbije decennium.

De aanwezigen hebben al een openingsfeest op dinsdag achter de rug en heel wat van hen verblijven al een tijdje in de buurt van Lissabon, bij gastgezinnen. Gisteren pleitte paus Franciscus in zijn eerste toespraak op de Wereldjongerendagen dan weer voor meer samenwerking in Europa om de wereldproblemen op te lossen. Hij heeft ook dertien slachtoffers van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk ontmoet.

Welkomstceremonie

En dan is het vandaag tijd voor de welkomstceremonie voor de paus. Daarmee zijn de Wereldjongerendagen officieel geopend. Toen de paus in zijn pausmobiel door de menigte werd gereden, werd hij luid toegejuicht met vlaggen en posters.

BEKIJK - Honderdduizenden jongeren juichen paus Franciscus toe "De kerk is er voor iedereen":

Videospeler inladen...

In zijn toespraak riep Franciscus op "om alle mensen welkom te heten in de Katholieke Kerk". "Er is plaats voor iedereen", vertelde hij aan de menigte jongeren. Hij moedigde het publiek luid aan om het woord "todos" ("allen") luid en duidelijk te herhalen. De menigte sloot zich vervolgens aan bij een gezang van "todos". 

Vlaggenceremonie

De Wereldjongerendagen werden net als de Olympische Spelen geopend met een vlaggenceremonie. De vlaggendraagster voor België was de 26-jarige Tine Peeters, een medewerkster van Jongerenpastoraal Vlaanderen. 

"Ik ben een hele grote fan van paus Franciscus", vertelt ze. "Hij hecht veel belang aan wat de gelovigen zelf vinden. Hij is progressief en heeft ook al kleine stapjes gezet om de kerk inclusiever te maken. Ik ben heel vereerd en dankbaar dat ik dit mag doen." 

De paus blijft tot zondag in Portugal, de laatste dag van de Wereldjongerendagen. Hoogtepunten van het bezoek zijn een ontmoeting met zieke jongeren in het bedevaartsoord Fatima, waar hij naar verwachting zal bidden voor vrede, het avondgebed op zaterdag en de Heilige Mis op zondag.

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen