Videospeler inladen...

Trump pleit onschuldig op aanklachten van poging tot beïnvloeding van presidentsverkiezingen in 2020

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump is voor de rechter verschenen in Washington. Trump heeft zoals verwacht "niet schuldig" gepleit op de aanklachten voor de poging tot beïnvloeden van het resultaat van de presidentsverkiezingen in 2020 en zijn rol in de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. De rechter besliste op de hoorzitting dat Trump in afwachting van de start van zijn proces wordt vrijgelaten. "Het is een bijzonder droevige dag voor Amerika", reageerde Trump.

Donald Trump heeft in de federale rechtbank E. Barrett Prettyman in Washington onschuldig gepleit op de aanklachten in het onderzoek naar zijn poging om de uitslag van de presidentsverkiezingen in 2020 te beïnvloeden en zijn rol in de bestorming van het Capitool begin 2021. 

Trump besliste om vanuit zijn woning in Bedminster naar de rechtbank te reizen met zijn Boeing 757. Hij had ook via een videoverbinding kunnen reageren op de aanklachten. Zijn reis naar Washington was de voorbije uren niet weg te branden uit de media, maar in de rechtbank zelf mocht niet gefilmd worden.

"Ik ga nu naar Washington D.C. om gearresteerd te worden omdat ik een corrupte, frauduleuze en gestolen verkiezing wilde aanvechten", schreef hij eerder vandaag op berichtenplatform Truth Social.

In de rechtbank vond een hoorzitting plaats over de aanklachten tegen de voormalige president. Rechter Moxila A. Upadhyaya leidde de hoorzitting en liet Trump reageren op de aanklachten. Trump pleitte onschuldig op de vier aanklachten.

De rechter heeft beslist dat Trump in afwachting van zijn proces wordt vrijgelaten. Een precieze datum voor het proces zal tijdens een volgende zitting bepaald worden op 28 augustus. Die zitting moet Trump niet bijwonen.

Trump gaf een korte reactie na afloop. "Het is een bijzonder droevige dag voor Amerika. Dit is een vervolging van een politieke tegenstander, dit had nooit mogen gebeuren in Amerika", reageerde hij op de luchthaven net voor hij de terugreis met zijn vliegtuig aanvatte.

BEKIJK - "We kunnen dit niet laten gebeuren in Amerika", zegt Donald Trump in een korte eerste reactie:

Videospeler inladen...

Vier aanklachten

De tekst van federaal aanklager Jack Smith van 45 pagina's bevat eigenlijk niet een maar vier grote aanklachten tegen Donald Trump:

  1. "Samenzwering om de Verenigde Staten te bedriegen": dat deed hij volgens aanklager Jack Smith door via leugens, bedrog en fraude het federale kiessysteem op allerhande manieren te proberen te ondergraven.
  2. "Samenzwering om een officiële procedure te belemmeren": dat gaat over zijn pogingen om het tel- en certificatieproces van de verkiezingen te verstoren.
  3. "Belemmering van en poging tot belemmering van een officiële procedure": ook dat gaat over zijn pogingen om het tel- en certificatieproces van de verkiezingen te verstoren.
  4.  "Samenzwering tegen rechten": dat gaat dan weer over de manier waarop Trump heeft geprobeerd de rechten van de Amerikaanse kiezers op eerlijke verkiezingen teniet te doen.

BEKIJK - "Het is heel uitzonderlijk dat een voormalige president voor een federale rechter moet verschijnen. Trump had enkele weken die primeur met de zaak rond de geheime documenten. Deze tweede zaak gaat over zo mogelijk veel ernstigere feiten. Dit gaat over een aanval op de democratie", legt Thomas De Graeve uit in "VRT NWS journaal":

Videospeler inladen...

Volgens de tekst probeerde Trump legitieme stemmen te negeren om de resultaten van de stembusgang te ondermijnen. De aanklacht is het resultaat van een grootschalig onderzoek door aanklager Jack Smith naar de gebeurtenissen na de verkiezingen van 2020 en de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

Aanklager Jack Smith leidt twee aparte federale rechtszaken tegen Trump. Naast de aanklacht waarvoor Trump vandaag in Washington is verschenen,  heeft hij de ex-president eerder aangeklaagd voor 40 misdrijven rond vermeend misbruik van geheime documenten. Het proces over de geheime documenten gaat van start in mei 2024.

Meest gelezen