Radio2

Bekende kiosk op Groenplaats in Antwerpen wordt vervroegd afgebroken, na overlast door drugs, alcohol en uitwerpselen 

In Antwerpen heeft de politie de bekende kiosk op de Groenplaats afgesloten met hekken. Sommige daklozen of drugsverslaafden doen er hun behoefte en veroorzaken er veel overlast. Het stadsbestuur heeft nu beslist dat de kiosk afgebroken moet worden. "Het was zelfs zo erg dat er uitwerpselen in het metrostation eronder terechtkwamen", zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. Lokale handelaars vragen om een alcoholverbod op de Groenplaats.

De kiosk op de Groenplaats is vaak een plaats waar mensen onder invloed van drugs of alcohol hun toevlucht zoeken. Er wordt soms gevochten, passanten worden aangeklampt, en sommige daklozen of drugsverslaafden doen er hun behoefte. Onder de kiosk bevindt zich het metrostation aan de Groenplaats en daar kwamen zelfs uitwerpselen in terecht.

"Dat was bijzonder onhygiënisch", zegt Wouter Bruyns van de lokale politie in Antwerpen. "Zo creëer je ook een onveiligheidsgevoel op de Groenplaats. De kiosk afsluiten lijkt te werken. Er is nu minder overlast."

Het stadsbestuur heeft nu beslist dat de kiosk afgebroken moet worden. De afbraak was sowieso gepland voor 2025. Dan wordt de Groenplaats heraangelegd.

De plaatselijke horeca merkt de overlast vooral in de zomerperiode. "Dan zitten 's avonds heel wat mensen op de bankjes die tot de volgende ochtend blijven hangen. Ze vallen vooral onze klanten lastig", zegt een horeca-uitbaatster, die niet denkt dat het afsluiten van de kiosk het probleem zal oplossen. "De Groenplaats is een plein dat bekendstaat voor het samenkomen van daklozen en zwervers. En anders vinden ze wel een andere plek in de stad."

Radio2

Alcoholverbod

Nico Volckeryck, regiodirecteur van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), ziet zelf hoe triestig de situatie is op de Groenplaats. "Ik woon er zelf dichtbij en ik krijg ook veel klachten van caféuitbaters en winkeliers. Ze liggen ladderzat op de grond, met misschien zelfs medicatie dat ze hebben genomen. Het is triestig om te zien. Veel bezoekers en shoppers passeren langs de Groenplaats."    

"We vragen aan de stad Antwerpen om een alcoholverbod in te voeren, zoals op het De Coninckplein en op het Sint-Jansplein", aldus Nico Volckeryck. "We zien nu al dat er permanent een politiewagen op de Groenplaats staat om de orde te handhaven, maar een alcoholverbod is ingrijpender."

NSZ dringt aan op een structurele oplossing voor de daklozen op het plein. "We vragen de stad ook om naar zorgverleners en naar het OCMW te stappen om die problemen op te lossen en die mensen te helpen. Die daklozen hebben zelf natuurlijk niet gevraagd om in deze situatie te belanden." 

Radio2

Meest gelezen