AFP or licensors

Afgezette Nigerese president reageert voor het eerst na staatsgreep: "Coup heeft verwoestende gevolgen voor de wereld"

De Nigerese president Mohamed Bazoum heeft voor het eerst gereageerd op de militaire staatsgreep die hem verdreven heeft. Vanuit gevangenschap schreef hij een opiniestuk voor de Amerikaanse krant The Washington Post. Bazoum noemt zichzelf een gegijzelde en waarschuwt het land, de regio en de wereld voor de gevolgen van een geslaagde coup. De coupplegers verbreken intussen ook steeds meer de banden met voormalig koloniaal heerser Frankrijk.

"Ik schrijf dit als een gegijzelde", opent Mohamed Bazoum zijn opiniebijdrage in de Amerikaanse kwaliteitskrant The Washington Post. De 63-jarige politicus werd vorige week woensdag tijdens een militaire staatsgreep gevangen genomen nadat hij in 2021 democratisch verkozen werd als president van het West-Afrikaanse land Niger.

Bazoum waarschuwt in zijn stuk voor de geopolitieke gevolgen van een geslaagde coup. Hij benadrukt hoe Niger de laatste jaren een baken van veiligheid was, hoe het een dam vormde tegen de extremistische moslimbeweging Boko Haram en hoe de economie er drastisch op vooruitging.

"In maart noemde de Amerikaanse Buitenlandminister Antony Blinken Niger nog 'een model van veerkracht, een model van democratie, een model van samenwerking'. We kunnen het ons niet veroorloven dit momentum te verliezen", schrijft de president.

Deur open voor Wagner

"Als de staatsgreep slaagt, heeft dat verwoestende gevolgen voor ons land, onze regio en de hele wereld." Bazoum zegt dat rijstprijzen ondertussen gestegen zijn, het elektriciteitsnetwerk in verschillende buurten is uitgevallen en het land economische sancties riskeert. Bovendien, zo waarschuwt hij, zetten de coupplegers de deur open voor meer Russische invloed van de Wagnergroepering, die ook in andere Afrikaanse landen al voet aan de grond heeft. Zo marcheerden voorstanders van de staatsgreep gisteren vreedzaam door de straten en zwaaiden daarbij met de Russische vlag. 

"In ons uur van nood, roep ik de Amerikaanse regering en de hele internationale gemeenschap op om onze constitutionele orde te helpen herstellen. De Nigerese bevolking zal jullie steun op dit doorslaggevende moment in onze geschiedenis nooit vergeten."

Hoe Bazoum zijn bijdrage vanuit gevangenschap tot bij The Washington Post kreeg, is niet geweten. 

Militaire akkoorden met Frankrijk stopgezet

Ondertussen verbreekt het militaire regime de militaire overeenkomsten met zijn voormalige koloniale heerser Frankrijk. Ook verschillende Nigerese ambassadeurs van de vorige regering waaronder die in Parijs zijn ontslagen. De coupplegers roepen burgers op om waakzaam te zijn voor zogenaamde buitenlandse spionnen en legers. Dat meldden ze gisterenavond op de staatstelevisie. 

Daarnaast zijn ook al de programma's van Radio France Internationale (RFI) en de nieuwszender France 24 onderbroken in Niger. Die beslissing werd genomen buiten elk conventioneel en wettelijk kader, laat het moederbedrijf France Media World weten. Frankrijk en de Europese Unie veroordelen deze beslissing zeer sterk.

Frankrijk voerde de afgelopen week meerdere evacuaties uit om landgenoten naar Frankrijk te brengen. Daar was volgens leider Abdourahmane Tchiani "geen objectieve reden" toe.

Naderende deadline

De aankondiging leidt tot een verhoogd scepticisme over de naderende deadline opgelegd door de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS). Daarin vragen de West-Afrikaanse landen aan de coupplegers om de president vrij te laten en het democratisch bestuur in het land te herstellen. Die deadline vervalt zondag.

Bovendien slaagde de West-Afrikaanse delegatie van ECOWAS, die naar Niger was afgezakt, er niet in om met de leider van de militaire junta of de afgezette president te praten over een mogelijke oplossing voor de crisis. Ze verlieten daarom gisterennacht al terug het land.

Meest gelezen