Sabine Caremans en Lien Vrijders stellen Grassroots voor, achter hen komt het voedselbos.© Filip Spoelders

Zonder pesticiden en tractor: zo gaat het eraan toe op de klimaatboerderij van Lien

Vremde, Antwerpen -

Op een perceel van 3,5 hectare aan Toeffelhoek in Vremde werkt Lien Vrijders (42) aan haar klimaatboerderij Grassroots. Ze krijgt steun van de Vlaamse Landmaatschappij, agentschap dat mee vorm geeft aan het Vlaamse beleid. Die ziet de boerderij als een eerste stap in het zogenaamde landinrichtingsproject Antwerpse Zuidrand.

Filip Spoelders

Dit voorjaar begon Lien in haar twee grote tunnelserres met het planten en zaaien van haar eerste groenten. Ondertussen staan de serres vol met weelderige planten die blinkende tomaten, paprika’s, meloenen, komkommers en aubergines voortbrengen. Buiten heeft ze achthonderd vierkante meter aan groenten staan. Deze oppervlakte verdubbelt tegen 2024 voor de teelt van onder andere mais, courgettes, wortelen en uien.

Het is het droomproject van Lien om op ecologische wijze groenten te kweken. “Ik ben bioloog van opleiding. Ik zette me jaren achter de computer in om het verlies aan biodiversiteit en de uitdagingen van de klimaatverandering aan te pakken. Maar het mocht voor mij sneller gaan”, vertelt Lien.

De tomaten groeien hard in de tunnelserres.© Filip Spoelders

Ze volgde de opleiding landwijzer om landbouwer te worden. Op grond van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) mag ze nu haar klimaatboerderij ontwikkelen. Sabine Caremans van VLM: “We lanceerden een oproep naar een project om de open ruimte te versterken met oog op het veranderende klimaat en om voedsel in de korte keten te produceren. Het voorstel van Lien sprong eruit door zijn ecologisch en maatschappelijk aspect. De mensen worden betrokken bij de klimaatboerderij door er groenten te kopen en Lien heeft al verschillende vrijwilligers die komen helpen. Daarnaast is het rendabel door de verkoop van de groenten.”

Geen tractor

Tien procent van de oppervlakte van de boerderij gaat dienen voor intensieve groenteteelt. Op de rest van het terrein mag de natuur meer zijn gang gaan. “Ik wil een ecologisch systeem creëren dat op zichzelf staat. Eén waarbij de mens niet in conflict komt met de natuur wanneer het om voedselproductie gaat. Daarom komt er een voedselbos met struiken voor bessen tot bomen met perziken, noten en kastanjes. Ik ga greppels aanleggen om bij hevige regenval water te bufferen zodat het ter plaatse rustig in de grond kan trekken. Dit helpt me bij droge periodes. Ik werk trouwens zonder pesticiden en tractor,” vult Lien aan.

De tunnelserres vallen snel op in Toeffelhoek.© Filip Spoelders

Zo’n vijftig leden, losse klanten en twee buurtwinkels, Bocal uit Borgerhout en Rico in Deurne, halen hun groenten nu al bij Grassroots. Lid worden voor een jaar ‘groenten uit Vremde’ kan voor 300 euro. Naast de boerderij in Vremde heeft Lien met Trix, Fundament 2060 en Lieven in de Boomgaardstraat nog drie afhaalpunten in Antwerpen.

Ze krijgt voor de verdere uitbouw, zoals het aanvragen van vergunningen, steun van VLM dat nog plannen voor de streek heeft. “Grassroots is de eerste stap van ons landinrichtingsproject Antwerpse Zuidrand. Van Boechout tot in Schelle gaan we werken rond onthardingen, duurzame landbouwtransitie, waterlandschappen, landschapsbeleving en bosuitbreiding”, blikt Caremans vooruit.

Inschrijven voor de groenten van Grassroots kan via de website.

LEES OOK: Antwerpse Lien start Klimaatboerderij Grassroots in Vremde: “Voedsel produceren en aan het landschap werken”

De buitentuin verdubbelt nog in oppervlakte.© Filip Spoelders

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Boechout