Ex-Kamervoorzitter Siegfried Bracke dient verzoekschrift in bij Raad van State om pensioenvergoeding te behouden

Gewezen Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) heeft bij de Raad van State een verzoekschrift ingediend voor zijn parlementair pensioen, inclusief bonussen. Dat schrijven de Mediahuis-kranten en heeft hij bevestigd aan onze redactie. "Ik vraag de vernietiging van de beslissingen van het Bureau van de Kamer", zegt hij. 

Begin maart raakte bekend dat acht hoge ambtenaren samen met Herman De Croo (Open VLD) en Siegfried Bracke, twee oud-Kamervoorzitters, te hoge pensioenextra's kregen. De Croo stortte het geld (iets meer dan 210.000 euro) terug, Bracke liet in een opiniestuk weten dat niet te doen. Volgens hem was er niets "illegaals of duisters" aan.   

Bracke wil die aantijgingen nu aanvechten en stapt naar de Raad van State. Deze week kregen twee ex-ambtenaren van de Kamer nog gelijk van de rechter: hun pensioen mag niet teruggeschroefd worden tot het wettelijke maximum. Het gaat om een beslissing in kort geding. De Brusselse rechtbank moet zich nog ten gronde uitspreken.

De hele parlementaire pensioenheisa ontstond op basis van de wet-Wijninckx. Die wet uit de jaren 70 rondt de overheidspensioenen af en werd destijds ingevoerd door de toenmalige socialistische minister van Pensioenen Jos Wijninckx. Het huidige maximumpensioen voor ambtenaren is daarmee 93.760 euro bruto per jaar of 7.813 euro bruto per maand. Uittredingsvergoedingen worden aanzien als een methode om het pensioenplafond te omzeilen.

Siegried Bracke ontvangt elke maand 1.300 euro netto extra. Hij weigert die terug te betalen want dit is geen extra pensioen wel een wettelijk geregelde uittredingsvergoeding, schrijft hij in de column. 

Bracke liet in zijn opiniestuk vallen dat hij ook onder de wet-Wijninckx zit: "Ik krijg als pensioen van de Kamer 2.132,90 euro bruto, en als werknemer 4.616,26 euro, samen 6.749,16 euro. Ik zit dus ruim 1.000 euro onder het maximum."

BEKIJK - Siegfried Bracke vraagt de Raad van State om zijn volledig parlementair pensioen te kunnen behouden:

Videospeler inladen...

Meest gelezen