Paul Fierens

Ontdek hoe landlopers leefden en werkten in nieuw belevingshuis in Wortel-Kolonie

In Wortel-Kolonie gaat vandaag het belevingscentrum De Landloper officieel open. Je kan daar in een escape room en met volksspelen de geschiedenis van de landloperij herbeleven. Tot in 1993 werden landlopers er gedwongen aan het werk gezet.  

In het belevingshuis De Landloper in Wortel kan je op een interactieve manier herbeleven hoe landlopers er werkten en leefden. Tot de Belgische wet op de beteugeling van de landloperij in 1993 officieel werd afgeschaft, woonden en werkten landlopers gedwongen in Wortel-Kolonie. Wie genoeg geld had verdiend, kon weer vertrekken. Maar voor velen werd het een permanent verblijf. Wortel-Kolonie staat intussen op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

"Toen ik als kind hier kwam, dan zag ik de landlopers vanop een afstandje", zegt Dave Verschueren van De Landloper. "Maar ik wist totaal niet hoe zij leefden en daarmee omgingen. Dankzij al mijn opzoekingswerk heb ik er veel over bijgeleerd." 

Paul Fierens

Landlopersroute

Het gebouw waarin het belevingshuis is ondergebracht, heeft een rijke geschiedenis. Vooraan is het tijdens de landlopersperiode altijd een cipierswoning geweest. "Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het huis gebombardeerd", zegt Dave Verschueren. "Daarbij is toen een gezin met twee kinderen omgekomen."

In en rond het huis kan je dankzij tal van activiteiten het landlopersverleden herbeleven. Er is ook een landlopersroute die je kan volgen met elektrische steps of elektrische bromfietsen.

Meer informatie vind je op de website van De Landloper.

Paul Fierens
Paul Fierens
Paul Fierens

Meest gelezen