Virale video van wel erg trage Somalische ‘sprintster’ blijft niet zonder gevolgen

Ophef tijdens de World University Games in China. Nasra Ali Abukar uit Somalië liep daarbij een wel heel trage 100 meter en ging viraal op sociale media. En al snel kwam er kritiek.

Vincent Van Genechten

Ali Abukar deed 21.81 over haar wedstrijd in Chengdu. Terwijl de Braziliaanse Gabriela Silva Mourao naar winst snelde in 11:58 verdween de (ongetrainde) Somalische al snel uit beeld. Haar finish werd door de grote achterstand nog net vastgelegd. Voor wat context: de traagste tijd op de voorbije Olympische Spelen was 15.26.

Al snel kwamen er beschuldigingen binnen rond nepotisme. Ali Abukar zou het nichtje zijn van Khadija Adan Dahir, de vicevoorzitster van de atletiekfederatie in Somalië. Die zou nu een onderzoek ingesteld naar de precieze omstandigheden van de selectie voor de 100 meter.

“Wat er hier gebeurd is, maakt de Somalische gemeenschap ten schande”, reageerde Minister van Sport Mohamed Barre Mohamud. “Het spijt mij en we verontschuldigen ons bij het Somalische volk. Ik eis meer bewustzijn omdat de atleten op ongepaste wijze geselecteerd werden voor de wedstrijden in China en ik zal de verantwoordelijke persoon vinden.”

Adan Dahir plaatste eind juli alvast een bericht op Facebook waarbij ze Ali Abukar feliciteerde als jongste atlete op de World University Games.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Atletiek