Wanneer gaat het Belgische garnalenseizoen van start?
Volledig scherm
Wanneer gaat het Belgische garnalenseizoen van start? © © Sofhie Legein – gemeente Koksijde / LBB

“De garnalenvangst is momenteel rampzalig”: wat betekent dat voor de prijs? En zullen er genoeg garnalen zijn dit jaar?

Wie een bakje grijze garnalen in zijn winkelmandje legt, heeft ongetwijfeld al grote ogen getrokken bij het zien van de prijs: 7,29 euro voor amper 125 gram is geen uitzondering dit jaar. En dan is het officiële Belgische seizoen nog niet eens begonnen. Hoe komt dat? En wat verwachten de garnalenvissers van dit seizoen? “De wind houdt onze boten momenteel vast in de haven”, zeggen vissers Lorenzo Desmit uit Oostende en Günther Vanbleu uit Oostduinkerke.

  1. Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
    PREMIUM

    Studies tonen antidepres­sief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?

    Heel wat exotische keukens gebruiken saffraan om gerechten als risotto of biryani hun typische smaak en kleur te geven. Maar ook de traditionele geneeskunde gebruikt het, want extracten van het ‘rode goud’ zouden een verschil maken bij milde tot matige depressies. Hoe groot is dat effect? Hoeveel saffraan moet je dan eten? En zou het een volwaardig alternatief voor antidepressiva kunnen zijn? Professor farmaceutische wetenschappen Dr. Luc Pieters (UAntwerpen) licht toe. “Om een goede werking te garanderen, moet saffraan bepaalde stoffen bevatten.”
  2. “Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
    PREMIUM

    “Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadres­sen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe

    Dorothee Dauwe (34) ken je van de ochtendshow met Maarten Vancoillie op Qmusic. Dat ze in haar vrije tijd houdt van ‘happekes’ en apéro’s weet je als je naar de show luistert of haar volgt. Maar waar eet de foodie die het liefst? “Ik ben gek op Brussel", verklapt ze. “Het is een wereldstad met op veel plaatsen een dorpsgevoel. Ik heb mijn vaste stamcafé, maar ontdek ook graag nieuwe plekjes.” Ze tipt haar 7 favoriete eetdressen in onze hoofdstad.