“De garnalenvangst is momenteel rampzalig”: wat betekent dat voor de prijs? En zullen er genoeg garnalen zijn dit jaar?
Wie een bakje grijze garnalen in zijn winkelmandje legt, heeft ongetwijfeld al grote ogen getrokken bij het zien van de prijs: 7,29 euro voor amper 125 gram is geen uitzondering dit jaar. En dan is het officiële Belgische seizoen nog niet eens begonnen. Hoe komt dat? En wat verwachten de garnalenvissers van dit seizoen? “De wind houdt onze boten momenteel vast in de haven”, zeggen vissers Lorenzo Desmit uit Oostende en Günther Vanbleu uit Oostduinkerke.
Het seizoen van de Noordzeegarnalen komt normaal gezien in augustus stilaan op gang en zit vanaf september volledig in de lift. Nog tot november wordt er volop op garnalen gevist, want in die periode zijn de grijze zeediertjes op hun dikst. “In augustus worden de eerste garnalen meestal gevangen, al zijn ze in de zomer klein en zijn de netten dan nog niet zo goed gevuld”, zegt garnalenvisser te paard Günther Vanbleu uit Oostduinkerke. “Dit jaar is in dat opzicht niet zo anders gestart dan de vorige jaren. Dat het zoveel geregend heeft in juli maakt voor garnalen gelukkig geen verschil: ze leven in het slijk op de bodem van de zee en de temperatuur van het zeewater is even warm als vorige jaren.”
Van de kwakkelzomer hebben de paardenvissers dus weinig last. Bij weer en wind trekken ze met hun trekpaarden en sleepnetten de zee in. “Alleen bij echte vrieskou of te hoge golven door de felle wind blijven de paarden op stal”, vertelt Vanbleu. Maar voor de professionele vissersboten is het slechte weer nu wél een probleem.
De O 152 Aran en de O.190 Renilde van de familie De Smit varen normaal elke nacht uit om garnalen te vissen. “Maar nu is het rampzalig”, zucht de visser als we hem vragen naar de start van het garnalenseizoen.“We zijn echte kustwatervissers. We varen uit om 5 uur ‘s avonds en vissen de hele nacht tot 7 uur ‘s ochtends. ‘s Nachts gaan de garnalen op zoek naar voedsel en bovendien mag het water niet te helder zijn om te vissen. Maar nu houdt de wind onze boten al een hele week vast in de haven, dus valt er eigenlijk niets te rapen of te verkopen.”
18 tot 20 euro voor één kilo garnalen
Het garnalenseizoen is nog te pril om al een goede inschatting te maken over de seizoensprijs van de garnalen, maar de garnalenkenners hebben er door de moeilijke omstandigheden niet zo’n goede hoop op. De prijzen schommelen op de visveiling vandaag al tussen 8 en 15 euro per kilo. Vandaag betaal je als klant in de viswinkel zo’n 18 tot 20 euro voor een kilo échte Belgische Noordzeegarnalen.
Voor onze kust en voor die van Nederland en Denemarken zijn grote scholen wijting gezien. Die vissen voeden zich met garnalen. Dat kan verklaren waarom zelfs grote boten met lege netten terugkeren.
“Er zijn nog te weinig garnalen om iets te zeggen over de prijs van het seizoen. Op zich kwam het vorig jaar ook pas laat op gang, maar toen zagen we wel al meer kleine garnalen in augustus”, vertelt visser Lorenzo Desmit. “Wat opvalt is dat voor onze kust en voor die van Nederland en Denemarken grote scholen wijting gezien worden. Die vissen voeden zich met garnalen, wat een verklaring kan zijn waarom zelfs grote boten na een hele nacht vissen met lege netten terugkeren”, vertelt Günther Vanbleu. Maar de zeelui weten ook dat de natuur rare sprongen kan maken: “Zo hadden we vorig jaar abnormaal grote garnalen in onze netten in de maanden januari, februari en maart. Wat dan weer uitzonderlijk was voor die tijd van het jaar.”
Welke garnalen liggen dan nu in onze supermarkten?
Als de Belgische garnalenvissers zonder vangst thuiskomen, hoe komt het dan dat er toch garnalen in onze winkelrekken liggen? “Ze komen onder meer uit Nederland, maar ook Denemarken en Duitsland”, vertelt Lorenzo Desmit. Deze drie landen samen zijn verantwoordelijk voor zowat 95 procent van de Europese aanvoer van Noordzeegarnaal, terwijl de Belgische visserij maar 3 procent van het aanbod voor zijn rekening neemt, leren we van de VLAM. En toch is het de belangrijkste commerciële soort voor de Belgische visserij. Visser De Smit ziet heel wat garnalen naar Nederland verdwijnen. “De Nederlandse boten komen ook voor onze kust vissen en ze hebben grotere boten. Er zitten geen quota op Noordzeegarnalen, dus alle vissers kunnen in hun netten meenemen wat ze willen.”
Liever wel Belgische garnalen op je bord? “Koop dan ongepelde, niet bewerkte garnalen, en het liefst rechtstreeks aan de kust. Die zijn maar twee dagen houdbaar, zo ben je zeker dat ze van vlakbij komen”, tipt garnalenvisser Günther Vanbleu. Nog even afwachten hoe het zit met de échte Belgisch gevulde tomaat-crevette deze zomer dus.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
PREMIUM
Met het garnalenseizoen in aantocht: hoe herken je de écht verse exemplaren? Belgische garnaalvissers verklappen waar je op moet letten
Terwijl jij misschien het liefst je garnaal rauw verslindt, is een ander verzot op smeuïge garnaalkroketten. Culinair journaliste Femke Vandevelde neemt je mee aan boord bij enkele garnaalvissers die vandaag nog overblijven en verklapt hoé je verse garnalen herkent. Als kers op de taart tipt topchef Kobe Desramaults zijn favoriete garnalenrecept. “De roodbruine kleur en pittige smaak zijn afhankelijk van de pekel.” -
-
PREMIUM
Hoe komt het dat 90 procent van onze eigen noordzeegarnalen toch in Marokko gepeld wordt? En hoe vers zijn ze dan nog?
-
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
Heel wat exotische keukens gebruiken saffraan om gerechten als risotto of biryani hun typische smaak en kleur te geven. Maar ook de traditionele geneeskunde gebruikt het, want extracten van het ‘rode goud’ zouden een verschil maken bij milde tot matige depressies. Hoe groot is dat effect? Hoeveel saffraan moet je dan eten? En zou het een volwaardig alternatief voor antidepressiva kunnen zijn? Professor farmaceutische wetenschappen Dr. Luc Pieters (UAntwerpen) licht toe. “Om een goede werking te garanderen, moet saffraan bepaalde stoffen bevatten.” -
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
Dorothee Dauwe (34) ken je van de ochtendshow met Maarten Vancoillie op Qmusic. Dat ze in haar vrije tijd houdt van ‘happekes’ en apéro’s weet je als je naar de show luistert of haar volgt. Maar waar eet de foodie die het liefst? “Ik ben gek op Brussel", verklapt ze. “Het is een wereldstad met op veel plaatsen een dorpsgevoel. Ik heb mijn vaste stamcafé, maar ontdek ook graag nieuwe plekjes.” Ze tipt haar 7 favoriete eetdressen in onze hoofdstad. -
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
-
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op een lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
-
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
Af en toe berichten media over absurd hoge energiefacturen die bijvoorbeeld het gevolg zijn van een nulletje te veel of een vergeten komma. Dergelijke frappante fouten spot je als klant meteen. Maar soms duiken er ook afwijkingen op, die – hoewel ze minder in het oog springen - je toch een aardige duit kosten. Hoe stel je deze vast en op welke manier kan je ze aanvechten? Mijnenergie.be helpt je stap voor stap. -
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha
Een gezond drankje zonder alcohol dat toch veel smaak heeft: kombucha staat niet alleen op de kaart van hippe cafés, ook sterrenchefs zoals Tim Boury gaan er vandaag mee aan de slag. Wat is kombucha precies, is het moeilijk om zelf te maken en bij welke gerechten past het goed? “Niet elke brouwer kan dit zomaar maken.” -
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?