Themabeeld© AFP

België is tweede bierexporteur van Europa... na Nederland

België blijft de op een na grootste bierexporteur van Europa, na Nederland. Dat meldt Eurostat, de Europese statistiekdienst.

jvh
Bron: BELGA

België nam in 2022 17 procent van de totale Europese bierexport voor zijn rekening. Het gaat om 1,6 miljard liter gerstenat. Nederland blijft de kroon spannen met 2,6 miljard liter en een aandeel van 27 procent. Duitsland volgt op drie (1,5 miljard liter, 16 procent). Het gaat om de export binnen en buiten de EU samen.

Het exportcijfer stemt overeen met de statistieken die sectorkoepel Belgische Brouwers in juni deelde. Daar was sprake van 16,39 miljoen hectoliter bier voor de export in 2022. Het ging om een daling met 5,5 procent, de derde afname op rij.  De algemene daling is te verklaren door de inzet op lokale productie, aldus de brouwers. Zo brouwt bierreus AB InBev sinds 2021 Stella Artois ook lokaal in de VS. De Belgische export van bier was goed voor 70,3 procent van de productie. Belgische Brouwers maakte daarbij gewag vaneen stijging van de bierconsumptie in België met 7,5 procent tot 6,93 miljoen hectoliter.

Eurostat deelt ook productiecijfers, maar hier zijn er geen Belgische gegevens verwerkt. Duitsland blijft Europa’s grootste bierproducent met 7,6 miljard liter bier of ruim een vijfde van de Europese productie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer