24 uur petanque in Ertvelde niet bang van de regen: “We zetten parasols op de baan om de spelers droog te houden”

Voor de vriendengroep uit Ertvelde die al voor de tiende keer een 24 urenmarathon petanque organiseert, is het bang afwachten welk weer ze gaan krijgen. Van vrijdagmiddag 16 uur tot zaterdagmiddag 16 uur spelen ze onafgebroken petanque in openlucht. Toch hebben ze hun voorzorgen genomen met parasols om te schuilen en vodden om de natte ballen droog te vegen.

Al voor de tiende keer organiseert een vriendengroep uit Ertvelde bij Evergem een 24 urenmarathon petanque. Het was een ludieke actie om van de gemeente overdekte petanquebanen te krijgen. De gemeente heeft die intussen wel beloofd. In het gebouw van het nieuwe zwembad is plaats voorzien voor petanque- en krulbolbanen. Vermoedelijk over anderhalf jaar zullen die er komen. Toch blijven de vrienden hun jaarlijkse stunt herhalen.

De organisatoren kijken hoopvol naar het weerbericht: “We verwachten enkele buitjes, maar toch hoofdzakelijk droog weer”, zegt Chris De Fleurquin. “We zijn erop voorzien, want we hebben enkele tentjes geplaatst waar we kunnen schuilen. Ook tijdens het spelen kunnen we parasols zetten, zodat ook de spelers droog blijven.”

Geen pastis tot na afloop

Chris De Fleurquin is ook niet bang dat de petanquebanen in een modderpoel zullen herschapen worden: “Dit zijn wel tijdelijk aangelegde banen, maar ze laten de regen goed door. Het zand is natuurlijk wel nat. Dan rollen de ballen anders, dus moet je op een andere manier gooien. We hebben ook een vodje om het natte zand van de ballen te vegen.”

Aan het clichébeeld van pastis drinkende mensen, doen de spelers niet mee. “Om het 24 uur vol te houden drinken we vooral koffie”, lacht Chris De Fleurquin. “De alcohol komt pas na afloop van de marathon.”

Meest gelezen