Twee Nederlanders omgekomen bij overstromingen in Slovenië, ook zware wateroverlast in Oostenrijk

Bij de overstromingen in Slovenië zijn twee Nederlanders om het leven gekomen. Dat meldt het Sloveense persagentschap STA. Er is ook sprake van een derde dodelijk slachtoffer uit Slovenië zelf. De precieze doodsoorzaak van de drie slachtoffers is nog niet bekend.

De Telegraaf

Sinds donderdagavond wordt het land, dat erg populair is bij toeristen, getroffen door hevige regenval. Het noodweer heeft er heel wat schade veroorzaakt en in Komenda, twintig kilometer ten noorden van de hoofdstad Ljubljana, riepen de autoriteiten de noodtoestand uit. In het dorp Skofja Loka, ten noordwesten van Ljubljana, overstroomden naar verluidt honderden gebouwen en staan talloze straten blank. En uit de regio Gorenjska komen ook vele meldingen van overstromingen en wegafsluitingen.

Door de zware regenval zitten ook zo’n 16.000 gezinnen zonder stroom en zijn enkele grensovergangen met Oostenrijk gesloten. Onder andere de wegen die het Oostenrijkse district Völkermarkt in Karinthië verbinden met Slovenië zijn afgesloten vanwege het noodweer en ook de Ljubelj-bergpas is dicht.

Volgens Sloveense autoriteiten is in de afgelopen 24 uur meer dan 10 centimeter regen gevallen. Daarmee is er evenveel neerslag gevallen als doorgaans in een ganse maand. De voorbije twaalf uur zijn hulpverleningsdiensten meer dan duizend keer in actie moeten komen.

(Lees verder onder de foto’s)

Skofja Loka in Slovenië.© via REUTERS

© ANP

Ook Oostenrijk getroffen

Ook het zuiden van Oostenrijk krijgt te maken met zware regenval waardoor er de voorbije dagen overstromingen, modder- en puinlawines zijn veroorzaakt. Volgens de plaatselijke autoriteiten zijn de toegangswegen naar sommige plaatsen in de deelstaat Karinthië onderbroken. Meldingen over gewonden zijn er voorlopig niet.

Vooral het district Völkermarkt werd zwaar getroffen. De autoriteiten hebben er de bewoners opgeroepen om enkel de auto te nemen voor absoluut noodzakelijke verplaatsingen. Ook is de hulp van het leger ingeschakeld. Elders kregen burgers de raad niet in kelders af te dalen, maar op de bovenste verdiepingen te blijven, en om bruggen te vermijden.

Volgens de Oostenrijkse verkeersorganisatie OAMTC zijn tal van grensovergangen tussen Oostenrijk en Slovenië als gevolg van overstromingen, modder- en puinlawines versperd, waaronder ook de Ljubelj-bergpas.

In de deelstaat Burgenland werd in het district Jennersdorf de voorbije nacht dan weer 70 liter regen per vierkante meter gemeten. De brandweer moest uitrukken om water weg te pompen en omgevallen bomen te verwijderen. En ook in de deelstaat Stiermarken was er sprake van overstromingen en zaten vrijdagvoormiddag als gevolg van het noodweer zo’n 4.000 gezinnen zonder stroom.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER