Beeld van domzalec.si

Twee Nederlanders omgekomen bij overstromingen en modderlawines in Slovenië na hevige regenval

In Slovenië zijn twee Nederlanders om het leven gekomen bij overstromingen en modderstromen. In Slovenië en buurland Oostenrijk heeft het de afgelopen dagen erg veel geregend. Verschillende gezinnen moesten ook geëvacueerd worden. "In ons dorp is noodopvang voorzien in de lokale basisschool", vertelt de Belgische Ruth Vanhoof vanuit Slovenië.

In Slovenië viel de afgelopen 24 uur de hoeveelheid neerslag die normaal gezien in één maand tijd valt. Zware regenval veroorzaakte plots overstromingen en aardverschuivingen op verschillende plaatsen in het land. Heel wat gezinnen zitten zonder stroom en moesten hun woning verlaten.

Bij de hevige overstromingen zijn ook twee Nederlanders om het leven gekomen. Dat meldt het Sloveense persagentschap STA. Er is ook sprake van een derde dodelijk slachtoffer uit Slovenië zelf. De precieze doodsoorzaak van de drie slachtoffers is nog niet bekend. 

Ruth Vanhoof is afkomstig uit Mol en woont in Ljubno ob Savinji, een dorpje in het noorden van Slovenië. Ook zij en haar gezin werden gedwongen om hun woning te verlaten.

"Het noodweer was aangekondigd", vertelt ze. "De hulpverlening is sinds vannacht 2 uur druk in de weer. Ook wij werden geëvacueerd door de brandweer. Gelukkig is de solidariteit bij de mensen enorm groot. In ons dorp is noodopvang voorzien in de lokale basisschool."

Het ziet er niet naar uit dat de situatie snel zal verbeteren. Ook de komende dagen wordt nog veel regen voorspeld.

BEKIJK - De Belgische Ruth Vanhoof deelde deze beelden vanuit haar dorp in Slovenië:

Videospeler inladen...

Het heeft de afgelopen nacht ook erg veel geregend in Oostenrijk. Volgens de Oostenrijkse verkeersorganisatie OAMTC zijn tal van grensovergangen tussen Oostenrijk en Slovenië als gevolg van overstromingen, modder- en puinlawines versperd, waaronder ook de Ljubelj-bergpas. 

In de Oostenrijkse deelstaat Burgenland viel in het district Jennersdorf de voorbije nacht 70 liter regen per vierkante meter. Duizenden gezinnen zitten er zonder stroom.

Meest gelezen