Merol op de Lokerse Feesten 2023.
© 2023 CPU - Jan van Hecke

Lokerse feesten barsten los met oranje eerste dag: Merol en Goldband op affiche zorgen voor lange wachtrijen aan ingang

De tiendaagse Lokerse Feesten gaan van start met een erg Nederlands-getinte eerste dag. Zangeres S10 trapt de avond af, en krijgt op het hoofdpodium op de Grote Kaai gezelschap van Merol, The Opposites en Goldband. Grote drukte aan de ingang zorgt even voor organisatorisch euvel en opstoppingen op de eerste festivaldag.

De Lokerse Feesten kennen dit jaar een enthousiaste aftrap met een uitverkochte dag vol Nederlandse topacts. Even is de drukte zelfs zo groot dat er lange wachtrijen ontstaan aan de ingang. Binnen geraken op het festivalterrein vraagt veel geduld, horen we bij heel wat festivalbezoekers. 

Zangeres S10 mag de Feesten openen op het hoofdpodium op de Grote Kaai om 19:30 uur. De 22-jarige Nederlandse was vorig jaar de inzending voor het Eurovisiesongfestival in 2022 met haar lied “De Diepte”. Een jaar eerder brak ze door met liedjes als "Adem je in" en "Schaduw". Vandaag neemt ze haar hits mee naar het centrum van Lokeren, hartje Waasland.

BEKIJK - S10 met Eurosong-inzending "De Diepte":

De ene Nederlandse vrouw geeft de microfoon door aan de volgende. Om 21 uur zakt MEROL af naar het hoofdpodium. Het Dordrechtse Nederpop-fenomeen verwierf grote bekendheid met haar expliciete singles “Lekker met de meiden” en “Hou je bek en bef me”. Voor en tijdens haar optreden ontstaat er even een opstopping aan de ingang van het festival. Te veel bezoekers arriveren op hetzelfde moment, waardoor lange wachtrijen ontstaan. 

BEKIJK - MEROL met "Hou je bek en bef me" bij VRT 1:

Lange wachtrijen

Op Twitter (recent omgedoopt tot X, red.) stromen gefrustreerde berichten toe over de gebrekkige crowd control en organisatie van de ingang tot het festival. Wanneer heel wat mensen toestromen voor het optreden van Merol, ontstaan plots wachtrijen van honderden meters.

Festivalgangers moeten hun ticket laten scannen aan loketten langs een smalle strook op het festivalterrein, alvorens ze hun festivalbandje krijgen. "Niet enkel vervelend, ook levensgevaarlijk. Alle bezoekers door een nauwe straat sturen zonder duidelijke aanwijzing of security", reageert een bezoeker. Andere reacties klinken als volgt: "rotslecht georganiseerd" en "slechte start, Lokerse Feesten!".

Merol en Goldband zijn heel populair, dat zorgt voor een grotere drukte dan we op dit moment aankunnen

Steven Latré, woordvoerder Lokerse Feesten

"Er staat inderdaad een rij", reageert woordvoerder Steven Latré. "Merol en Goldband zijn heel populair, iedereen komt op hetzelfde moment. Dat zorgt voor een iets grotere drukte dan we op dit moment aankunnen." 

"We werken met verschillende soorten tickets, waaronder combitickets en cashless betaalkaarten. Dat laat ons niet toe om alles aan de ingang te doen en dus werken we met loketten." De organisatie gaat nu evalueren of ze stappen moet ondernemen voor de volgende festivaldagen. "Het is de eerste dag, we gaan de situatie zeker evalueren. Maar we ervaren nu de eerste drukte, we verwachten dat het de volgende dagen een pak beter zal zijn", aldus Latré.

Headliner: Goldband

Rond 22 uur is het piekmoment aan de ingang achter de rug. "Ik sta naar de rij te kijken, het is momenteel wel te doen", vertelt woordvoerder Latré.

Nederlands rapduo The Opposites start vanaf 22:30 uur met een streep moshpit-hiphop. Hun hits “Licht uit” of “Broodje Bakpao” klinken vanavond in de Lokerse lucht.

Ze maken het podium warm voor headliner van de avond Goldband. Hopelijk is het populaire popcollectief uit Den Haag vanavond wél voltallig, in tegenstelling tot hun optreden op Cactus Festival in Brugge. Toen moest de groep noodgedwongen de helft van hun optreden afwerken zonder twee van hun vaste muzikanten. Die stonden nog in de file. Vast niet het soort "Noodgeval" dat ze in gedachten hadden bij het schrijven van hun meest recente gelijknamige hit.

BEKIJK - Goldband bracht "Noodgeval" tijdens Zomerhit 2022 op VRT 1:

Twee podia, meerdere genres

Het eerste weekend van de Lokerse Feesten wordt de volgende dagen vervolledigd met De Jeugd van Tegenwoordig en Rag 'n' Bone Man op zaterdag en de traditionele metaldag met Within Temptation en Megadeth op zondag.

De Lokerse Feesten programmeren dit jaar 100 artiesten in verschillende genres: van rock, hiphop en metal tot pop. “Enkel hier zie je een Nederlandstalig icoon zoals Bart Peeters naast een metal-legende zoals Megadeth”, zegt woordvoerder Steven Latré. "Onze absolute topper dit jaar is zonder meer BLUR op dinsdag 8 augustus, maar ook alle andere dagen tekenen we present met internationale headliners zoals Tiësto, Cypress Hill, Wilco, Rag 'n' Bone Man, Skunk Anansie, Anouk, Placebo en Siouxsie."

Traditiegetrouw zijn er twee podia: de mainstage op de Grote Kaai en de indoorzaal Club Stubru. Terwijl je op de mainstage de bekende namen en grote acts kan vinden, is Club Stubru terug de broedplaats voor nieuw talent.

Regenweer

Het eerste weekend van het festival start regenachtig, en de weersvooruitzichten lijken er niet beter op te worden. "Maar als stadsfestival hebben we het geluk dat we een verharde ondergrond hebben. Bij ons valt het dus al bij al wel mee", zegt Latré. "Desalniettemin roepen we alle festivalgangers op om zich voldoende goed te kleden, zodat ze ongehinderd kunnen genieten van de optredens."

Meest gelezen