Anneke Crijns: “Bij ons kan je een boot huren voor 575 euro per jaar. Ik durf wedden dat je in bepaalde fitnesscentra meer betaalt.”© Raymond Lemmens

De wereldkampioene die eigenares werd van Sailcenter Limburg: “Zeilen is alles loslaten”

“Ik ben te betrokken om mijn levenswerk onbeheerd achter te laten”, zegt Anneke Crijns, al bijna een kwarteeuw eigenares van Sailcenter Limburg. Omdat ze met haar partner zeilend op wereldreis wil, zette ze haar zeilschool en bootverhuurbedrijf te koop. “Zeilen, dat is alles loslaten, je overgeven aan de natuur en één worden met de vier elementen.”

Rudi Smeets

“Diegenen die de moed hebben de vertrouwde haven te verlaten, zullen nieuwe zeeën ontdekken.” Getekend Christoffel Columbus, de Genuese ontdekkingsreiziger die in 1492 de Spaanse vlag op de Bahama’s plantte. Anneke Crijns (46) plaatste zijn quote op de website van Sailcenter Limburg en heeft er haar levensmotto van gemaakt. “De wereld is veel groter dan het menselijke oog kan waarnemen. Om dat te beseffen, moet je voorbij de horizon”, filosofeert ze in het clubhuis aan de Maasplassen in Ophoven.

Midden in het gesprek wordt de lucht metaalgrijs. Binnen de kortste keren valt de regen met bakken uit de lucht en steekt een felle wind op. Er moet snel gehandeld worden, want er zitten nog enkele jonge cursisten op het woelige water. Anneke blijft zen en stuurt hulp uit. Ze weet wat ze moet doen in dergelijke omstandigheden.

“Er zijn mensen die stormschade verhalen op het weer”, zegt de Nederlandse, energiedrankje in de hand. “Fout. Heeft die averij te maken met de storm of met jouw onvaardigheden? Je moet de juiste vraag stellen om tot de kern te komen. Anders komt er ruis op je denkvermogen. Zeilen helpt je om helder te denken. Onlangs kreeg ik een bericht van een jongen die intensief bezig is met artificiële intelligentie. Ik heb veel geleerd op school, maar nergens zoveel als bij jou, schreef hij. Dat is toch gaaf?”

© Raymond Lemmens

Wat heeft hij dan bij jou geleerd?

“Als je zoon in de regen naar school moet, geef je hem dan een regenpak of breng je hem met de auto? Wat ik bedoel: zeilen heeft te maken met je plan trekken, zelfstandig handelen, oplossingsgericht denken, communiceren, hiërarchie respecteren – luisteren naar de kapitein – en zoveel andere dingen. Zeilen is voor mij ook de wereld bekijken door de ogen van een kind en wijsheid vergaren die je op school nooit aangeleerd krijgt. Door gesprekken, bijvoorbeeld. Dat heeft me al ongelooflijk veel mooie ervaringen opgeleverd. Op een strand zijn we eens in contact gekomen met mensen die geen stuiver hadden om aan hun kont te krabben. Wij hebben hen geleerd hoe ze strandkarren moeten bouwen. Die vaardigheid hebben ze voor de rest van hun leven.”

Wanneer ben je met zeilen begonnen?

“Rond mijn negentiende bracht ik mijn broer Job elk weekend naar de zeiltraining, maar ik had het meer voor kunst en ging naar de Academie voor Kunst en Vormgeving in Breda. Tijdens een training van mijn broer vroeg iemand van de club of ik zin had om mee te trainen en wedstrijden te varen. Ik zei ja, maar op school waren ze daar niet zo happy mee. Ik stond voor de keuze: zeilen of studeren. Ik koos voor mijn studies, maar onmiddellijk na het behalen van mijn diploma begon ik weer te zeilen. Melges, Laser, Yngling, J22 … Ik heb met alle soorten wedstrijdboten gevaren. Ik ben in het Middellandse Zeegebied geweest, in Scandinavië, op de Indische Oceaan. Ik behaalde ook een wereldtitel. Alles gebeurde voor mijn dertigste, tot ik eigenares en zaakvoerder werd van Sailcenter Limburg. Ik was daar al enkele jaren zeilinstructrice.”

© Raymond Lemmens

Van een kunstopleiding naar zeilen, het lijkt een behoorlijke stap.

“Toch niet. Kunst en zeilen leren je anders naar de dingen kijken, ze zetten je ertoe aan om meer te zien dan wat je visueel waarneemt. Ik legde me toe op beeldhouwen. Dat is – toegegeven, een beetje kort door de bocht – het wegkappen van het overbodige. Wat je voor ogen had, zat al in die steen. Ook als je zeilt, bekijk je de werkelijkheid door een andere bril. Op het water geniet ik van alle kleurnuances in de lucht. Als het regent, ziet die er anders uit dan wanneer de zon schijnt.”

Aan land heb ik last van Fernweh, een constant verlangen naar verre, onbekende bestemmingen

Anneke Crijns

Nu staat je zaak te koop. Kan je geen sabbatical nemen en voor die periode een andere zaakvoerder zoeken?

“Nee, dat gaat niet. Wat ik al zei: zeilen is voor mij alles loslaten, zeker de materiële dingen. Mijn partner en ik zijn daar niet zo aan gehecht. We hebben geen luxe nodig. In het Nederlands-Limburgse Bunde hebben we een stekje waarnaar we kunnen terugkeren, dat volstaat. Veel mensen denken dat je wel erg veel geld moet hebben om een wereldreis te maken, maar varen is voor ons goedkoper dan thuisblijven.”

Heb je op het water nooit last van heimwee?

“Nee, integendeel. Ik heb aan land last van Fernweh, een constant verlangen om de vertrouwde omgeving te verlaten en te reizen naar verre, onbekende bestemmingen. Onderweg wordt mijn nieuwsgierigheid doorlopend geprikkeld.”

© Raymond Lemmens

Stel dat je de zaak niet verkocht krijgt …

“Ik geef mezelf een jaar. Als binnen die periode geen koper opdaagt, bekijk ik het wel. Eén zaak staat vast: ik wil een koper die de ziel van Sailcenter snapt. Dit is een plek waar mensen ruimte creëren voor zichzelf, tot rust komen. Ik ben hier om mensen te laten stralen en ze in hun kracht te zetten. Dat doe ik eigenlijk al mijn hele leven. Of dat probeer ik tenminste. Ik verwacht dat ook van de overnemer. Vergelijk het met een bakkers- of slagerswinkel die wordt overgenomen. Als achter de toog iemand staat met chagrijn op zijn gezicht, gaat het niet lukken.”

Bij ons kan je een boot huren voor 575 euro per jaar. Ik durf wedden dat je in bepaalde fitnesscentra meer betaalt

Anneke Crijns

Zeilen lijkt een sport voor de happy few. Komen hier alleen rijkelui over de vloer?

“Groot misverstand. Bij ons kan je een boot huren voor 575 euro per jaar. Ik durf wedden dat je in bepaalde fitnesscentra meer betaalt. Zeilen is haalbaar voor iedereen. Als je een boot wil kopen, wordt het natuurlijk een ander verhaal. Het is maar wat je wil in het leven. Je kan je sneetje brood besmeren met een potje kaviaar, maar je kan er ook een plakje kaas op leggen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer