© ATV

“De minister weigert hulp”: minister Verlinden niet opgezet met toon van actie bij lokale politie Zwijndrecht

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft geen begrip voor de toon en de manier waarop bepaalde informatie rond de situatie bij de lokale politie Zwijndrecht wordt verspreid. Aan de ramen van het politiekantoor hangen, als teken van ludiek protest, papieren met de tekst “Politie Zwijndrecht over te nemen - personeel zelf te voorzien wegens weigering hulp minister.”

blg
Bron: Belga

Alle buurgemeenten werken samen op politioneel vlak. Zwijndrecht, in de provincie Antwerpen maar grenzend aan Oost-Vlaanderen, staat er alleen voor. De lokale politie krijgt wel hulp van de naburige politiezone Waasland-Noord, maar die officieuze samenwerking zou stopgezet worden aan het einde van het jaar als het tot een gemeentefusie komt tussen Beveren en Kruibeke, aldus onze zusterkrant Het Nieuwsblad. Met de actie wil de politiezone nogmaals de aandacht vestigen op het prangende personeelstekort.

LEES OOK. “De minister weigert hulp”, dus staat politiezone ‘over te nemen’: “Het personeel moet je wel zelf voorzien”

Minister Verlinden begrijpt dat de politiezone “zowel voor hun korps, als voor de dienstverlening die ze willen bieden, als voor de eigen werkomstandigheden, dringend nood hebben aan een toekomstperspectief. De oplossingen die worden geopperd met betrekking tot wettelijke bepalingen over de grenzen van de gerechtelijke arrondissementen en de fusies van gemeenten binnen verschillende provincies, vallen niet onder de bevoegdheid van de minister van Binnenlandse Zaken”, reageert de minister in een mededeling.

© rr

De federale politie staat dag en nacht paraat om de lokale politiezones te ondersteunen wanneer zij worden geconfronteerd met grote evenementen of gebeurtenissen, of met een onverwachts incident. Op dat ogenblik zal de federale politie punctuele steun leveren, verzekert minister Verlinden.

De situatie in de politiezone Zwijndrecht is “een structureel probleem dat al langer een gekende situatie is. Het komt de burgemeester en de korpsleiding toe vanuit hun verantwoordelijkheden en lokale autonomie om op hun niveau de nodige maatregelen te nemen en antwoorden te formuleren op het probleem. De werking van het politiekorps en de dienstverlening aan de bevolking moet daarbij de prioriteit zijn, meer dan andere belangen of factoren. Er zal eerstdaags een schrijven worden gericht aan de korpschef waarin ik hem zal uitnodigen om in alle sereniteit een overleg te hebben”, besluit minister Verlinden.

Wat vind jij van deze actie van de lokale politie Zwijndrecht?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER