St. Marks, het rusthuis waarin Peter investeerde.
Hall Image Photography (Stephen Hall) Copyright 2018

Peter investeerde 80.000 euro in Brits rusthuis: "Mijn spaargeld zie ik waarschijnlijk niet terug"

Peter - een schuilnaam - is een van de Belgen die investeerde in een Britse groep van woonzorgcentra. Een Britse rechter oordeelde vorige week dat het gaat om een frauduleuze constructie, een soort piramidespel. “Ik heb hard gewerkt voor mijn spaargeld”, zegt de man, die 80.000 euro betaalde voor een kamer, “maar ik weet niet of ik daar nog iets van terugzie.” 

Op foto’s van het St. Marks Care Home in het Noord-Engelse Stockton-on-Tees lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Het woonzorgcentrum werd de afgelopen jaren te koop aangeboden, ook hier in België. Investeerders konden een kamer kopen voor gemiddeld 70.000 pond of grofweg 80.000 euro. De verhuur van de kamer moest jaarlijks zo’n 8 tot 10 procent opbrengen. 

“Brits vastgoed was interessant omdat er belastingen worden betaald in Engeland, maar die zijn begrensd tot op een zekere limiet. En ook de investeringskosten zoals de notariskosten liggen een stuk lager”, vertelt Peter, die een kamer kocht in het woonzorgcentrum. Hij getuigt liever anoniem, want er is een vorm van schaamte. 

Ponzischema

Een Britse rechter stelde nu vast dat het om een frauduleuze constructie ging. De rendementen voor de investeerders werden betaald met het geld van andere, nieuwe investeerders. Het gaat dus om een soort Ponzischema, waarbij de ene financiële put gedicht wordt door een nieuwe te graven. 

Mijn geld is opgesoupeerd

Belgische investeerder in Brits woonzorgcentrum

Het bedrijf achter de woonzorgcentra, Qualia, haalde ook nooit de beloofde winsten. Meer nog, Qualia verkocht ook drie woonzorgcentra die het eigenlijk niet in z’n bezit had. “Mijn geld is opgesoupeerd”, gelooft Peter. 

Verkoop door Belgische makelaar

Het was een Belgische makelaar die de investeringen in het Britse vastgoed aan de man bracht. "Ik vind dat die makelaar zijn werk beter had moeten voorbereiden vooraleer je zulke dingen verkoopt", zegt Peter. "Ik heb zelf jarenlang in de verkoop gewerkt. Ik heb de indruk dat die man niet wist wat hij verkocht."

De makelaar in kwestie, Dirk Laeremans, reageert op die kritiek. “Ik heb zelf een kamer gekocht in 2016 en begon een tweetal jaar later in bijberoep vastgoed te verkopen. Ik heb zo een handvol kamers van Qualia verkocht aan mede-Vlamingen”, zegt Laeremans. In totaal investeerden Belgen via de makelaar zo’n 450.000 pond in Qualia, ruim een half miljoen euro dus. 

Er was niets dat erop wees dat het een incorrecte operatie was
Dirk Laeremans, makelaar in Brits vastgoed

“Ik heb Qualia bezocht, drie keer. Ik heb dat team ontmoet, de cijfers bekeken en enkele zorgflats bezocht. Dat zag er allemaal goed uit. Er was niets dat erop wees dat het een incorrecte operatie was. Ze hebben alle papieren getoond, statements van advocaten, enzovoort. Ik heb mijn huiswerk dus goed gedaan”, vindt Laeremans. 

Klacht bij instanties

Peter diende een klacht in bij het beroepsinstituut voor vastgoedmakelaars, het BIV, maar die viel op een koude steen. Het BIV besliste om de klacht “zonder gevolg te klasseren”. 

Het instituut argumenteerde dat de makelaar geen “garantie gaf op een huurrendement van 8 procent of meer”. Bij het ondertekende contract dat onze redactie kon inkijken, werd nochtans een tabel gevoegd waarin de rendementen van 10 procent per jaar werden opgelijst. 

BEKIJK - De makelaar erkent dat de voorgespiegelde rendementen “rijkelijk” waren, maar volgens hem niet onmogelijk:

Videospeler inladen...

De makelaar zegt zelf dat hij te goeder trouw heeft gehandeld en niet op de hoogte was van de financiële constructie achter Qualia. “Het is zeer moeilijk om in te schatten dat een tegenpartij in de fout gaat, fraude begint te plegen, kamers verkoopt die niet bestaan en geld afvoert naar eigen rekeningen”, zegt Laeremans. “Daar houd je geen rekening mee op zo’n moment.”

Onduidelijkheid over vergoeding

Peter kijkt ook in eigen boezem en zegt dat hij zelf “naïef” is geweest. “Ik ben meegestapt in dat verhaal, maar ik beklaag het mij enorm. De fout ligt ook bij mij”, zegt hij. 

De man gelooft niet dat hij nog iets van z’n geld terugziet. “Mogelijk wordt de CEO van Qualia nog voor criminele feiten vervolgd, met mogelijk een gevangenisstraf, wat ik sterk betwijfel. Maar financieel kan die zijn mensen niet terugbetalen. Dus ik weet niet of ik mijn geld terugkrijg”, klinkt het. 

VRT NWS sprak met vier Belgen die investeerden in dit project. Enkel Peter - een schuilnaam - wilde dat we zijn verhaal optekenden. Het verhaal van de andere investeerders komt overeen met het verhaal van deze investeerder. 

Hoe reageert de Britse groep van woonzorgcentra? 

De groep wordt momenteel beheerd door een “administrator”, een soort curator. Die geeft aan dat Qualia de vaststellingen van het Britse gerecht niet betwist. De curator zegt dat hij samen zal werken met de financiële waakhond FCA om te bekijken hoe de investeerders vergoed kunnen worden.

Meest gelezen