Bijna 1.000 km file in Frankrijk, "dramatische ochtend" in Oostenrijk: tweede "zwarte zaterdag" is een feit

Het was vandaag erg druk op de Europese wegen richting het zuiden. Volgens mobiliteitsorganisaties Touring en VAB ging het om de tweede "zwarte zaterdag" van deze zomer. Op het piekmoment stond er zo'n 1.000 kilometer file in Frankrijk. En ook morgen belooft het druk te worden op Europese wegen.

Het was - zacht gezegd - een moeilijke dag op de Europese wegen. "Het is een van de drukste verkeersdagen van de zomer", klonk het deze middag bij Touring. 

Voor mensen die vandaag vertrokken, was het volgens Touring een zwarte dag in Frankrijk en een rode dag elders in Europa. Ook terugkeren was geen pretje, met een rode dag in heel Europa. Dat wil zeggen: moeilijk verkeer met lange files, tussen 11 en 19 uur.

Ook morgen wordt een bijzonder drukke verkeersdag. Dan geldt code rood in Frankrijk en code oranje voor de rest van Europa.

Frankrijk

Vooral in Frankrijk was het druk, met op het piekmoment ongeveer 900 kilometer file. De rustige situatie rond Parijs stond in schril contrast met de rest van het land. Vooral op de A7 in de Rhônevallei, richting het zuiden was het aanschuiven. Tussen Lyon en Orange verloor je ongeveer 3 uur, verder door naar de Spaanse grens kwam daar nog eens 2 uur bij.

Ook op de A10 tussen Parijs en Bordeaux was er file. En ook aan de Mont Blanctunnel - die Frankrijk met Italië verbindt - was het aanschuiven.

Oostenrijk

Oostenrijk kende een dramatische ochtend, door het slechte weer. Heel wat lokale wegen waren er afgesloten en dat leidde ook tot extra verliesuren op de snelwegen. Omdat de files voor oponthoud zorgden, was het aan de Tauerntunnel zelf redelijk rustig, maar op de snelweg ernaartoe was het aanschuiven.

Er stond ook file aan de Karawankentunnel richting Slovenië en het was druk op de A10 van Salzburg-Villach naar Slovenië en op de A13 - de Brennersnelweg - naar Italië. 

Duitsland

In Duitsland situeerden de fileproblemen zich vooral in het zuiden. Op de A8 van München naar Salzburg stond er zo'n 2 uur file. Aan de grensovergang met Oostenrijk in Füssen kwam er een half uur bij met aansluitend naar de Fernpas nog eens een uur extra.

Zwitserland

Traditiegetrouw was het in Zwitserland vooral aanschuiven aan de Gotthardtunnel richting Italië.

Italië

In Italië was het ten slotte erg druk op de A1 van Milaan naar Bologna met lange files bij Piacenza. 

Meest gelezen