Het waterpeil in Slovenië blijft stijgen.
© Luka Dakskobler / Belga

Zware regenval leidt tot overstromingen in zuiden van Oostenrijk en Slovenië: vier doden

Het noodweer in Europa blijft aanhouden. Oostenrijk en Slovenië worden getroffen worden door zware overstromingen. In Catalonië (Spanje) tastte een brand 573 hectare bos aan. In Slovenië zijn vier mensen om het leven gekomen, onder wie twee Nederlanders. Vijf Nederlanders waren ook vermist, maar zij zijn inmiddels terecht.

Aanhoudende zware regenval in Oostenrijk leidt tot overstromingen in het zuiden van het land. Vooral de deelstaten Karinthië, Stiermarken en Burgenland zijn getroffen. Op sommige plaatsen regende het de voorbije 24 uur evenveel als normaal in een maand.

De enorme regenmassa veroorzaakt talrijke overstromingen en aardverschuivingen. Extra brandweerkorpsen zijn naar de getroffen regio gestuurd en ook het leger is in actie gekomen. In de deelstaat Karinthië zijn verschillende dorpen van de buitenwereld afgesneden.

De laatste weerberichten voorspellen nog meer zware regenval, vooral in het oosten en zuiden van het land.

En er wordt nog regen voorspeld in Oostenrijk. De ellende is nog niet voorbij.
Belga Images

Door modderstromen zijn ook enkele grensovergangen tussen Oostenrijk en Slovenië dicht en is het treinverkeer stilgelegd.

Ook buurland Slovenië is zwaar getroffen door overstromingen en modderstromen. Daar kwamen gisteren drie mensen om het leven door het noodweer, onder wie twee Nederlanders. 

Vandaag meldt de polite bovendien nog een vierde dode. Het gaat om een man die werd gevonden aan de oever van de rivier de Sava in de hoofdstad Ljubljana. Het onderzoek naar de precieze doodsoorzaak loopt nog, maar de eerste informatie wijst in de richting van de overstromingen. Dat stelt persbureau STA.

De vijf Nederlanders met wie de familie geen contact kon krijgen, zijn inmiddels terecht. Dat laat een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Met een aantal andere Nederlanders zoekt het ministerie nog contact, het is niet duidelijk over hoeveel mensen het gaat. 

De schade in Nazarje in Slovenië.
BORUT ZIVULOVIC / Belga

Op een Sloveense camping werden gisteren 400 Nederlanders geëvacueerd, op een andere camping werden dan weer 60 Nederlanders met een helikopter weggehaald. Dat schrijft openbare omroep NOS.

Bijna 400 hectare in rook opgegaan

In de Spaanse regio Catalonië, aan de grens met Frankrijk, is een bosbrand onder controle gebracht die een dorp en een camping van de buitenwereld afsloot. Bijna 140 mensen werden daarbij geëvacueerd. Hevige wind wakkerde het vuur lange tijd aan, waardoor de brandweer grote moeite had om het vuur te bestrijden.

Ook de Franse brandweer hielp mee om te vermijden dat de brand de grens overstak. Ongeveer 573 hectare natuur is getroffen. 4.000 mensen zitten zonder stroom en enkele lokale treinritten zijn geschrapt. 

Evacuaties waren nodig in de buurt van Girona.
Europa Press 2023

Meest gelezen