Spanje blikt Zwitserland in en plaatst zich voor kwartfinales WK vrouwenvoetbal, ook Japan stoot door

Spanje heeft zich zaterdag als eerste land geplaatst voor de kwartfinales van het WK vrouwenvoetbal in Australië en Nieuw-Zeeland. La Roja versloeg in de achtste finales in het Eden Park in Auckland Zwitserland ruim met 5-1. In de andere wedstrijd van vandaag was Japan te sterk voor tegenstander Noorwegen. De wereldkampioen van 2011 versloeg in de achtste finales in het Wellington Regional Stadium Noorwegen met 3-1.

Quinten Torfs

Halfweg stond het al 4-1. Aitana Bonmati zorgde in minuut vijf voor een vroege Spaanse voorsprong, maar Zwitserland kwam snel op gelijke hoogte na een eigen doelpunt van Laia Codina. Niet veel later kwamen de Spaanse dames via Alba Redondo terug op voorsprong en duwden genadeloos door. Dankzij opnieuw Bonmati en Codina liep Spanje verder uit. Jenni Hermoso zette twintig minuten voor het einde de 5-1 eindstand op het bord, waar sterspeelster Alexia Putellas pas in het slotkwartier inviel.

Een opvallend feitje nog: de Zwitserse vrouwen hadden voor de wedstrijd nog geen enkel doelpunt geïncasseerd, maar Spanje vond eenvoudig de weg naar doel. De Spaanse vrouwen nemen het in de kwartfinales op tegen Nederland of Zuid-Afrika. Deze landen treffen elkaar morgen (4 uur Belgische tijd) in Sydney.

Japan kwam op voorsprong toen Engen een bal ongelukkig in eigen doel devieerde. Via Reiten klom Noorwegen vijf minuten later alweer op gelijke hoogte. Kort na de pauze strafte Shimizu knullig Noors verdedigen af voor de Japanse 2-1. Met de 3-1 deed Miyazawa tien minuten voor tijd de boeken volledig toe.

Japan kroonde zich tot winnaar in groep C met het perfecte rapport van negen punten na drie zeges, waarbij een opzienbarende 4-0 winst tegen Spanje. Noorwegen, ooit een absolute grootmacht - de wereldkampioen van 1995 - die de laatste jaren echter wat wegzakt, worstelde zich door de groepsfase. De Scandinaviërs stootten in groep A met vier punten als tweede door na Zwitserland. Beide landen uit groep A zijn nu dus uitgeschakeld.

Japan ontmoet in de kwartfinales Zweden of de Verenigde Staten, de topfavorieten die in hun poule evenwel Nederland voor zich moesten dulden. Zweden en Team USA bekampen elkaar morgen/zondag (11 uur Belgische tijd) in Melbourne.