Waarom het niet altijd een goed idee is om onmiddellijk je geld over te hevelen naar een lucratiever spaarboekje

Sinds begin deze maand krijg je bij drie grootbanken en enkele kleinere banken een hogere spaarrente. Het kan daarom aanlokkelijk zijn om al je spaarkapitaal in één klap over te hevelen naar één van die rekeningen. Maar dat is niet altijd een goed idee, of zelfs een optie. Hoe komt dat?

Waarom is dit belangrijk?

De voorbije maanden hebben nagenoeg alle banken in ons land de spaartarieven naar boven bijgesteld. Door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) krijgen de financiële instellingen momenteel een vergoeding van 3,75 procent op de deposito's die ze stallen bij de monetaire instelling. Voor de zomer van 2022 moesten ze nog een strafrente van 0,5 procent betalen. De banken hebben met andere woorden meer ruimte om hun spaarders een hogere spaarrente te geven.

Context: Na Belfius in juli hebben de drie andere grootbanken (ING, BNP Paribas fortis en KBC) op 1 augustus de spaarrentes naar boven bijgesteld. Intussen heeft ook bpost bank aangekondigd dat de rentes op alle spaarboekjes op 14 augustus zullen stijgen.

  • Bij de grootbanken brengen nu verschillende spaarboekjes meer dan 1 procent op.
    • Belfius: de Fidelity-Spaarrekening (1,25 procent).
    • BNP Paribas Fortis: Spaarrekening Plus (1,5 procent). Je kunt maximaal 100.000 euro parkeren op di
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer