Archiefbeeld© AFP

Kredietrating Griekenland niet langer rommelniveau

Het Europese ratingbureau Scope Ratings heeft de kredietrating van Griekenland verhoogd, van BBB- naar BB+. Griekenland is hiermee niet langer rommelniveau of “junk”, en geld lenen aan het land wordt weer veilig geacht. Dertien jaar geleden zorgde de schuldencrisis er nog voor dat Griekenland niet langer kon lenen op de internationale markten en voor financiële steun moest aankloppen bij onder meer het IMF.

jvh
Bron: BELGA

Het Balkanland heeft intussen een lange weg afgelegd, waarbij de overheidsfinanciën weer een pak gezonder zijn. Eerste minister Kyriakos Mitsotakis dankt zijn herverkiezing onder meer aan succesvolle economische hervormingen.

Ratingbureau Scope verwijst voor de ratingverhoging onder meer naar een gestage daling van de overheidsschulden, reële economische groei en een primair overschot. 

Analisten verwachten dat ook andere ratingbureau’s zullen volgen en hun kredietscore voor Griekenland de komende maanden zullen optrekken. Een hogere rating betekent dat het Griekse schuldpapier beter verkoopbaar is. Voor het land zelf komt dat overeen met lagere kosten om zich te herfinancieren.

Premier Mitsotakis is van plan om het geld dat Griekenland kreeg tijdens de crisis vervroegd terug te betalen. Hij wil de schuldgraad van het land tegen 2027 onder de 140 procent van het bbp brengen. In 2020 lag de ratio nog op 206 procent van het bbp.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer