Het terrein van WECANDANCE in Brugge, met extra zanddijk.

BEKIJK: Festival WECANDANCE in Zeebrugge maakt zich klaar voor stormachtig weekend met hoge zanddijk en extra beschutting

In Zeebrugge maakt elektronisch muziekfestival WECANDANCE zich klaar voor een stormachtig weekend. Storm Antoni trekt vandaag en morgen over ons land en vooral aan de kust worden felle rukwinden verwacht. De organisatie van het festival bouwt nog volop aan een dam om het hoogtij van de zee tegen te houden, zodat de 30.000 bezoekers veilig blijven. 

Storm Antoni brengt dit weekend stevige plensbuien en wind met zich mee. Vooral aan de kust mogen ze morgen felle rukwinden verwachten, het KMI geeft dan code geel. “Vandaag zou de wind nog meevallen, maar vannacht gaat het harder waaien”, vertelt weerman Bram Verbruggen. “Aan zee verwachten we zelfs windstoten tot 85 kilometer per uur. Jammer voor de evenementen die dit weekend plaatsvinden.”

BEKIJK - Weerman Bram Verbruggen over storm Antoni: "Vooral rukwinden aan de kust"

Videospeler inladen...

Zanddijk van zes meter hoog

Vandaag start in Zeebrugge zo het eerste van twee weekends WECANDANCE. De organisatie neemt alvast haar voorzorgen tegen het voorspelde stormweer. Op dit moment wordt nog volop zand aangevoerd voor de bouw van een dam om het springtij van de zee tegen te houden. Ook andere maatregelen moeten ervoor zorgen dat de festivalgangers zoveel mogelijk droog én veilig blijven. 

Het festival ligt namelijk op het strand, pal aan de zee. Een zanddijk over de hele lijn van het terrein van WECANDANCE moet dienen als een buffer tegen springtij. De dijk is nu 3 à 4 meter hoog en zo’n 6 meter breed, en vrachtwagens voeren nog volop hopen zand aan. “We zouden willen eindigen met een zanddijk van ongeveer zes meter hoog”, vertelt De Lint. “Die schermt de hele achterkant van ons terrein af. Dat doen we vooral ter voorbereiding van de wind die voor morgen voorspeld is.” 

Vrachtwagens voeren nog volop zand aan om de zanddijk op te hogen tot zes meter.

"Het is de voorbije weken geen goed weer geweest. Dat heeft ook invloed op de zee en hoever die komt over het strand", zegt organisator Evelien De Lint. "Daarom hebben we in samenspraak met de stad Brugge en MDK, Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, beslist om deze extra veiligheid in te bouwen."

Ook op het terrein zijn extra maatregelen genomen om de 30.000 bezoekers dit weekend veilig én beschut te houden. “4 van onze 7 stages zijn volledig overkapt. Daarnaast hebben we nog extra shelters voorzien op het terrein voor mensen die rustig willen neerzitten en beschermd willen zijn van regen of zon. En we hebben ook extra overkappingen voorzien aan de bars zodat mensen tijdens het aanschuiven voor een drankje zeker niet nat worden”, zegt De Lint.

BEKIJK - Deze maatregelen neemt WECANDANCE festival tegen het voorspelde stormweer:

Videospeler inladen...

Regenponcho én trui

De festivalgangers stromen intussen volop toe - gewapend met regenponcho - en lijken het weer niet aan hun hart te laten komen. “Ik hoop dat er veel mensen zullen zijn, dan wordt het weer warm”, zegt bezoeker Jacqueline. De organisatie raadt de bezoekers wel aan om een trui mee te nemen. "Aan de zee koelt het 's avonds sneller af dan iedereen meestal verwacht."

Het eerste festivalweekend van WECANDANCE duurt nog tot morgen. Zaterdag worden zo'n 17.000 bezoekers verwacht. Zondag kan het festival rekenen op 13.000 bezoekers. Op de poster zien we vandaag Jeroen Delodder, Dixon, BLCK Mamba en Ritchie Santos. Zondag is het de beurt aan Faisal, J.Roots en Neon. Tot slot sluit 2manydjs het eerste weekend van het festival af. Volgende week is er nog weekend twee, waarvoor de weersverwachtingen alvast veel beter zijn.

Meest gelezen