Vet, olie en etensresten in de airfryer of friteuse? Met deze tips krijg je ze allebei brandschoon
Om een lekkere snack of om het avondeten klaar te maken, is de airfryer ideaal. Het enige vervelende aan het keukentoestel is het schoonmaken ervan. Maar niet als het afhangt van schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp. Ze legt uit hoe je de airfryer en frituurpan makkelijk proper krijgt.
“De airfryer staat bekend als een toestel dat niet veel schoonmaak nodig heeft”, weet de schoonmaakspecialist. “Maar dat wil niet zeggen dat je het toestel niet schoon hoeft te maken, natuurlijk.” Hoe je dat doet? “Er zijn verschillende merken, maar sommige losse onderdelen kunnen makkelijk in de afwasmachine. Doe dat al zeker om het jezelf makkelijker te maken. Als een fabrikant zegt dat het kan, dan kan het.”
Meteen na gebruik
“Wacht niet te lang met schoonmaken van dit apparaat", gaat ze verder. “Maak er een gewoonte van om het na gebruik meteen te doen. Een stuk bitterbal of een stuk zalm dat achterblijft, gaat stinken. Neem dat eruit met een zacht sponsje, waarvan je altijd de zachte kant gebruikt. Anders beschadig je het apparaat. En gebruik om diezelfde reden ook nooit schuurmiddelen.”
Met een heel klein beetje van het ‘Marja-sopje’ - warm water met een paar druppels afwasmiddel - kan je de resten uit de airfryer halen. “Ik gebruik graag dat gele, hergebruikte papier. Beter voor het milieu, scheelt in prijs, en het neemt het vocht en vuil goed op.”
Vieze geurtjes
Mocht er zelfs na de grondige schoonmaak nog een vieze lucht uitkomen, dan heeft Marja ook daar een tip voor. “Neem en stuk aluminiumfolie, wat warm water en een paar schijven citroen. Leg de folie op de bodem en verwarm het apparaat voor op 180 graden. Na een kwartiertje zet je het apparaat weer uit. Al het vet glijdt dan automatisch naar beneden. De folie met vet haal je weg, de fryer moet je daarna nog even goed uitnemen en goed laten drogen.”
Zet de friteuse aan op 90 graden en gooi er vervolgens een afwastabletje in.
Krijg je zo ook de friteuse proper?
En dan: één van de voorlopers van de airfryer, maar nog altijd populair: de frituurpan. “Haal het vet eruit en zet het apparaat aan met water erin. Laat het netje erin. Zet de friteuse aan op 90 graden. Dat is héél belangrijk. Je gooit er vervolgens een afwastabletje in. Als de temperatuur te hoog is, gaat het schuimen en kan het op je stekker komen. Dan kan je kortsluiting krijgen. Zet het dus niet boven de honderd graden, het mag absoluut niet koken!”
Vervolgens lost het tabletje op en haal je alsnog de stekker eruit, om kortsluiting te voorkomen. Na een kwartier kan je het mandje eruit halen. “Er hangen dan vellen met vetten en olie aan. Je kan zo een hele sliert eruit trekken. Spoel het mandje uit en zet het er weer in.”
Ook tegen een vieze olielucht, of als je na vis frietjes wilt frituren die niet naar fishsticks smaken, heeft Marja nog een afsluitende tip. “Leg wat oud brood in de olie. Dat neutraliseert en zuigt de smaak eruit.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
-
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
Een stralende dag betekent traditiegetrouw barbecueën en dat merken ze in de slagerijen. Daar lopen dit weekend tot 40 procent meer bestellingen binnen, en wat opvalt: die bestellingen zijn ook groter. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”, aldus Luc De Laet van Butcher’s Store in Hove. -
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
De basilicumplant: onmisbaar als je van Italiaans eten houdt én een groene sfeermaker op het keukenblad. Tenminste… voor zolang het duurt. Want zo’n plant in leven houden blijkt niet altijd even gemakkelijk. Daarom doet vtwonen.be je hieronder vijf toptips cadeau. -
-
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
-
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha
Een gezond drankje zonder alcohol dat toch veel smaak heeft: kombucha staat niet alleen op de kaart van hippe cafés, ook sterrenchefs zoals Tim Boury gaan er vandaag mee aan de slag. Wat is kombucha precies, is het moeilijk om zelf te maken en bij welke gerechten past het goed? “Niet elke brouwer kan dit zomaar maken.” -
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
Look eten en jezelf daarna ongemakkelijk voelen door de knoflookadem: we hebben het allemaal al meegemaakt. We lezen ook veel feiten en fabels over wat ertegen werkt, en na al die mythes die de ronde doen hebben Amerikaanse wetenschappers écht iets ontdekt wat werkt. En wat blijkt? De oplossing vinden we terug in het zuivelaanbod van de supermarkt. -
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
-
EU verbiedt “ongezonde” aroma’s voor rookworst en barbecuesaus
De Europese Unie gaat een aantal rookaroma’s verbieden die bijvoorbeeld rookworst en barbecuesaus hun karakteristieke smaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond, vinden ook de EU-lidstaten. Fabrikanten krijgen wel twee tot vijf jaar de tijd om hun receptuur aan te passen. -
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
Vier op de tien werknemers in de Vlaamse horeca is volgens Horeca Vlaanderen op zoek naar meer balans tussen werk en privé. “En dat kan ook écht”, getuigt chef Ben Jacobs die naar Denemarken verhuisde om in het vijfde beste restaurant ter wereld te gaan werken. Wat kan de Belgische horeca leren van de Denen? Hij vertelt zijn verhaal en Jonas Kellens van Dim Dining (*) en Mathias De Caluwe van Horeca Vlaanderen leggen uit wat we hier ook kunnen doen. “Maar er is een addertje.” -
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe