© Chris Bosseloo

Geldautomaten sneller weg dan dat er cash-afhaalpunten bijkomen: consument dreigt kind van de rekening te worden

Het wordt almaar minder evident om in ons land aan cash geld te komen. Meer en meer bankkantoren sluiten de deuren, en ook het aantal bankautomaten slinkt zienderogen. En als je dan toch nog geld kunt afhalen, moet je er soms voor betalen.

Kristof Simoens

Ruim de helft van de Vlaamse dorpen en deelgemeenten heeft geen bankautomaat meer, zo leert een data-analyse van zakenkrant De Tijd. In een jaar tijd is het aantal locaties waar je nog geld uit de muur kunt halen met dik 10 procent gedaald, tot 3.049. Tegelijk blijven (vooral) de grootbanken hun kantorennetwerk afslanken: in één jaar tijd sloot ruim 8 procent de deuren. Er mogen dan al meer bankneutrale afhaalpunten in het straatbeeld verschijnen waar je geld uit de muur kunt halen – een kleine 200 extra het voorbije jaar –, dan nog zijn er vandaag netto 376 afhaalpunten minder dan een jaar geleden.

LEES OOK. Nog eens vier banken trekken spaarrente op, maar om het hoogste rendement te halen moet je al heel goed opletten

5 kilometer “in vogelvlucht”

“In Europa is België het land met de grootste inkrimping van het aantal geldautomaten in de afgelopen vijf jaar”, klinkt het bij Test Aankoop. Tegen 2025 wil Batopin – het door Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC opgerichte vehikel dat de bankneutrale geldautomaten uitrolt en beheert – nog maar 2.240 automaten overhouden. “Batopin beweert dat 95 procent van de bevolking een automaat binnen een straal van 5 km van zijn huis zal hebben”, zegt Neigema Louas, experte ‘bankensector’ bij Test Aankoop. “5 km in vogelvlucht”, voegt ze er meteen aan toe. “En heel wat Belgen zullen geen toegang meer hebben tot een geldautomaat omdat dichtbevolkte steden en gebieden voorrang krijgen.”

(Lees verder onder de infografiek)

Minder service, niet altijd gratis

En zelfs in die dichtbevolkte gebieden dreigt de consument het kind van de rekening te worden. “Ben je klant van een van de vier grootbanken achter Batopin, dan kun je in de cash-afhaalpunten geld uit de muur halen en je pincode wijzigen. In een aantal automaten kun je ook geld storten en het saldo nakijken. Maar je kunt er niet terecht voor overschrijvingen. Klanten van andere banken kunnen er alleen geld afhalen en de pincode wijzigen”, aldus nog Test Aankoop.

Bovendien is niet alleen de bank van tel, ook je zichtrekening speelt een rol: meestal is geld afhalen in een bankneutraal cashpunt gratis, maar niet altijd. “Dit hangt in de eerste plaats af van de zichtrekening die je gekozen hebt”, aldus Neigema Louas (zie infografiek).

De federale regering en de bankensector mogen in maart dan al zijn overeengekomen dat er tegen 2025 in elke gemeente minstens één geldautomaat moet zijn, voor Test Aankoop blijft dat te weinig: “Minstens 95 procent van de bevolking zou binnen een straal van 2,5 werkelijke kilometers – dus niet in vogelvlucht – toegang moeten hebben tot een bankautomaat met een basisdienstverlening (geldopname, storting …) en minstens 98 procent binnen een straal van 5 km. We vinden bovendien dat elke gemeente moet beschikken over minstens één automaat per 1.500 inwoners.”

LEES OOK. Maestro verdwijnt van uw bankkaart, wat verandert dat voor u?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER