Videospeler inladen...

Slovenië kreunt onder waterellende, Sharona verliet hotel vroeger: "Chaos in het begin, eerste verdieping stond blank"

Slovenië wordt al dagen geteisterd door overvloedige regenval. Gisterenavond begaf een stuwdam op de rivier Mur het nog. Vier mensen kwamen in het noodweer al om. Sharona Cool is vooral opgelucht dat ze vroeger van vakantie terugkeerde. Zij getuigt in "De ochtend" over de complete chaos: "De eerste verdieping stond blank."

In Slovenië is de noodtoestand uitgeroepen, weet Sharona. De toestand is ook ernstig na dagen van zware regenval.

BEKIJK - De gevolgen van de regenval zijn duidelijk zichtbaar:

Videospeler inladen...

In het oosten van het land worden sinds gisteren meerdere dorpen ontruimd, meldt het Sloveense nieuwsagentschap STA. Een stuwdam heeft het begeven ter hoogte van Dolnja Bistrica.

Tien dorpen lopen gevaar. Er worden evacuaties uitgevoerd. Helikopters proberen de dam met betonblokken te versterken om het gat te dichten. 

Savinja ruim 6 meter gestegen

Toeriste Sharona Cool verbleef in Laško waar het water van de rivier Savinja maar liefst 6 meter steeg. Zij en haar gezin besloten hun hotel vroegtijdig te verlaten.

"In het begin hadden we niet verwacht dat de situatie zo ernstig was. We dachten nog te gaan zwemmen. Toen bleek de noodtoestand uitgeroepen: we moesten binnen blijven, de auto hoger zetten want de parking zou overstromen", vertelt ze op Radio 1. 

"Het leger verplaatste auto's en legde nog zandzakjes, maar dat lukte niet bepaald. Het was in het begin complete chaos. Je zag sommige mensen echt in paniek. Gelukkig volgde het personeel alles goed op."

Mensen uit de stad zijn komen schuilen op hotel
Sharona Cool getuigt over het noodweer

Cool zat in het hotel op verdieping 6 en was gerustgesteld dat ze "hoog en droog" zat. "We werden niet geëvacueerd, mensen uit de stad zijn wel in het hotel komen schuilen. De kelder was volledig ondergelopen en de eerste verdieping stond blank. De liften werkten niet meer en we zaten een tijdje zonder warm water. Toen het rustiger werd, hebben we onze bagage genomen."

HERBELUISTER - Hier het verhaal van Sharona Cool in "De ochtend":

De Sloveense overheid verwacht dat de regen vandaag afneemt, maar de kans op aardverschuivingen blijft sluimeren. De grond is (meer dan) zompig wat op hellingen altijd gevaarlijk kan zijn.

Aardverschuivingen loeren om de hoek.
Belga / BORUT ZIVULOVIC

Meest gelezen