Opschudding op het WK! Koers bijna uur geneutraliseerd nadat activisten zich aan weg vastkleven, Schotse organisatie eist actie op: “Schande dat INEOS team mag sponsoren”

Opschudding op het WK wielrennen! Enkele activisten hebben zich vastgekleefd op het parcours en beletten zo de renners de doorgang. De wedstrijdjury ziet geen andere oplossing dan de wedstrijd voorlopig te neutraliseren.

Maxime Caeyman

Er is geen radiocommunicatie op dit WK en dus was het voor de renners schrikken toen de renners in de kopgroep werden opgehouden door de activisten. Ook toen het peloton aankwam, wisten de renners niet goed wat er aan de hand is. De wedstrijdjury liet meteen weten dat het wel even zou kunnen duren vooraleer de activisten van de weg zijn gehaald en zo geschiedde. Pas meer dan vijftig minuten na de neutralisatie konden de renners terug vertrekken. We zagen enkele renners toch wat bibberen tijdens al dat wachten, benieuwd of dit oponthoud een invloed heeft op de benen van de renners.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op Twitter heeft de Schotse organisatie ‘This Is Rigged’ (Dit is gemanipuleerd, red.) de actie opgeëist. “This Is Rigged verstoort het WK wielrennen”, zo titelt de organisatie op X (Twitter). “Vier mensen van This Is Rigged hebben de weg geblokkeerd, waardoor het WK bij de elite is moeten stopgezet worden.”

Waarna de organisatie twee protestanten citeert. “Als transvrouw heb ik van de UCI te horen gekregen dat ik niet welkom ben op de wielerbaan, terwijl ze tegelijkertijd een petrochemisch bedrijf (INEOS, red.) een team laten opstellen en laten zien dat ze niet echt om mensen geven. Ik ga de baan op om op deze hypocrisie te wijzen en voor een betere toekomst te staan”, zo is de uitleg van de 28-jarige Rebecca.

De 21-jarige Bec zegt het volgende: “Het feit dat INEOS een team mag sponsoren in de wedstrijd rond de Campsie Fells - die vorige maand werden overspoeld door bosbranden - is een schande en een belediging voor zowel de wielergemeenschap als de inwoners van Schotland. We kunnen niet doorgaan met het dagelijks leven terwijl ons land in brand staat en onze toekomst geruïneerd is. Tijd is van essentieel belang en we moeten ernaar handelen. De Schotse regering moet het opnemen tegen Westminster (het Britse parlement, red.) en zich verzetten tegen alle nieuwe olie en gas.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer