© Tom Palmaers

Man laat hond uit en hoort twee schoten: “Mijn hond kwam uit het maïsveld gelopen en had hagel in zijn pootje”

Hombeek -

Zaterdagmiddag is in een maïsveld in Hombeek (Mechelen) een hond aan een pootje gewond geraakt nadat – mogelijk – jagers in de buurt aan het schieten waren.

De eigenaar, die liever anoniem blijft, liet zijn hond zaterdagnamiddag uit in de buurt van de Zepstraat in Hombeek. “Mijn hond, een American Stafford, was aangelijnd. Een lijn van drie à vijf meter. Omdat hij zijn behoefte moest doen, liep hij een maïsveld in. Maar plots hoorde ik twee schoten en kwam mijn hond snel weer uit het maïsveld gelopen. Hij bloedde uit een van zijn pootjes”, vertelt de eigenaar.

De man ging onmiddellijk naar een dierenarts en die stelde vast dat de viervoeter geraakt was door hagel. Vermoedelijk afkomstig uit een patroon dat ook bij de jacht wordt gebruikt. “Ik heb zelf niemand gezien. Maar na de twee schoten heb ik later nog schoten gehoord in de buurt. Bij het horen van die andere schoten werd mijn hond wel enorm angstig.”

Aangifte bij politie

De man deed ondertussen aangifte van het voorval bij de politie. Of het effectief jagers waren die geschoten hebben wordt nu onderzocht. Op dit ogenblik is het gewone jachtseizoen nog niet bezig, maar in het kader van de bijzondere jacht mag er op bepaalde dieren – zoals de houtduif – wel gejaagd worden. Dat kan onder meer als er schade dreigt aan landbouwgewassen of eigendommen. En dan nog moet er eerst geprobeerd worden om preventieve maatregelen te nemen om het probleem te proberen op te lossen.

De politie laat weten dat het belangrijk is om hen snel in kennis te stellen als er bijvoorbeeld een huisdier door hagel wordt geraakt. “Dan kunnen wij snel nazicht doen in de omgeving en trachten mensen te identificeren. En ook om na te gaan of er op legale wijze werd gejaagd, of alle administratie en wapens en munitie in orde zijn”, zegt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande.

Aan de beterhand

Met de hond die geraakt werd gaat het intussen beter. “Hij is verzorgd door de dierenarts maar mankt nog wel een beetje. Zin om speurwerk te doen – het dier volgt een opleiding om te speuren – heeft hij voorlopig wel niet”, zegt zijn baasje nog. (tdk)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen