Ronquières Festival

Slecht weer speelt enkele festivals parten: Lokerse Feesten annuleren concert, Ronquières Festival sluit podium

De Lokerse Feesten moesten vandaag het eerste optreden op het hoofdpodium schrappen door felle wind. Het weer wordt verder gemonitord door de organisatie, maar intussen gaan de concerten gewoon door. In Henegouwen is het terrein van Ronquières Festival zwaar beschadigd door de aanhoudende regen. De organisatie is genoodzaakt om één van de drie podia te sluiten. 

Een zware depressie trekt dit weekend over ons land, en dat hebben ook festivalorganisatoren geweten. Naast lokaal felle regenbuien is ook de wind sinds vanochtend harder beginnen te waaien. Er worden windstoten tot 60 à 70 km per uur gemeten in het binnenland, en tot 90 km per uur aan zee. 

Lokerse Feesten schrappen één concert

De organisatie van de Lokerse Feesten moest deze middag een optreden schrappen omwille van felle regen- en windvlagen. Metalband Stake zou om 15.30 uur de mainstage betreden. "Maar dat was niet aangewezen", vond de festivalorganisatie. Het optreden van Stake wordt verplaatst naar het kleinere Club Stubru-podium om 23 uur.

"We monitoren het wisselvallige weer continu om de veiligheid van de artiesten en festivalgangers te allen tijde te garanderen. Bij hevige wind houden we ons aan de vooropgestelde veiligheidsmaatregelen", laat de organisatie weten op sociale media. 

De huidige weersomstandigheden laten wel toe dat de volgende concerten gewoon door kunnen gaan. "We doen ons uiterste best om jullie alle updates te bezorgen van zodra dat kan. Onze excuses voor deze uitzonderlijke omstandigheden", laat de organisatie nog weten. De dag staat helemaal in teken van metal, met headliners als Megadeth, Within Temptation en Amenra.

Ronquières Festival sluit podium

In Ronquières, een dorp in Henegouwen, valt het gelijknamige Ronquières Festival gedeeltelijk in het water. De organisatoren van het muziekfestival hebben beslist om één van de drie podia te sluiten. Het terrein is te zwaar beschadigd door de regen van de afgelopen dagen. Eerder was al besloten om de deuren pas om 16 uur in plaats van 12 uur te openen.

De aanhoudende regen toverde het festivalterrein in Ronquières om tot een modderpoel.

De meeste headliners worden samengebracht op het podium Tribord. Die beslissing werd genomen om "het publiek veilig en in de best mogelijke omstandigheden te verwelkomen". Om 17 uur speelt daar Jeanne Added, om 19 uur Benjamin Biolay, gevolgd door Franz Ferdinand om 21 uur en The Prodigy om 23 uur. Het concert van de rockband Shaka Ponk is afgelast.

Het programma van het tweede podium Babord Club blijft onveranderd. Eerst is er Vladimir Platine (17-19.10 uur), daarna Supa (19.20-20.40 uur), Fabrice Lig (20.40-23 uur) en Ken Ishii (23-1 uur). 

Het podium Colline blijft gesloten. In totaal zijn zondag zeven concerten geannuleerd. Een afsluiter in mineur voor het festival, dat dit jaar haar drukst bezochte editie mocht optekenen. In totaal zullen dit weekend zo’n 80.000 festivalgangers het festival hebben bezocht.

De organisatoren verwachten 25.000 toeschouwers voor de laatste festivaldag. Ook gisteren en eergisteren had het festival al te kampen met moeilijkheden door de aanhoudende neerslag. Toegang tot parkings werd bemoeilijkt en er moest op zoek worden gegaan naar nieuwe parkeerterreinen.

Campo Solar sluit parkeerterrein

Ook festival Campo Solar in Damme moest noodgedwongen een parkeerterrein afsluiten, nadat die gisteren veranderde in een modderpoel. 

 Sommige bezoekers moesten zelfs in hun auto slapen omdat ze niet meer van het terrein geraakten. Anderen konden dan weer geholpen worden door tractoren.

Er is wel een alternatief voorzien: festivalgangers kunnen parkeren aan de oude kazerne in Sijsele. Van daar worden zij met shuttle busjes naar Campo Solar gevoerd.

Een tractor sleept vastgelopen wagens van het parkeerterrein van Campo Solar in Damme.
Junior Verbeeke

PKP DWNTWN annuleert volledige festivaldag

Eerder werd het Hasseltse stadsfestival PKP DWNTWN ook al met een volledige dag ingekort. De zondagprogrammatie werd volledig geannuleerd vanwege de weersvoorspellingen.

De optredens en sportactiviteiten die vandaag gepland stonden vielen in het water. De zaterdagprogrammatie ging wel door, maar moest naar binnen verhuizen. 

"De veiligheid en het comfort van zowel bezoekers als artiesten gaat voor", zei organisator Frederik Luyten.

Meest gelezen