Later op de avond werd het toch nog zonnig
Nina Weckx

Veel vrolijke gezichten tijdens eet- en drinkfestival Hapje-Tapje in Leuven ondanks druilerig weer

Hapje-Tapje in Leuven lokt ook dit jaar veel hongerige bezoekers. Het eet- en drinkfestival in het centrum van de stad ging ondanks het slechte weer toch door. Normaal lokt het festival ongeveer 60.000 bezoekers die genieten van een hapje en een drankje bij een 90-tal standhouders. Dat bezoekersaantal lag dit jaar gevoelig lager. 

Hapje-Tapje blijft een jaarlijkse gewoonte voor de inwoners van Leuven en daarbuiten, want ondanks het slechte weer trekt het culinaire festival veel bezoekers. De mensen trekken een regenjas aan en genieten van een hapje en een drankje onder een paraplu of een luifel. In de Muntstraat is er nog vrij veel volk, op de andere pleinen is er wat meer ruimte. Volgens Schepen van Evenementen Bert Cornillie (Vooruit) waren de uitbaters voorbereid om minder volk te ontvangen dit jaar, "maar daarom zijn ze niet minder gemotiveerd", klinkt het. Uiteindelijk werden ondanks de regen en wind toch 20.000 bezoekers geteld, melden de organisatoiren in een persbericht. 

Jaarlijkse gewoonte

Hilde en Dirk uit Leuven zijn jaarlijkse bezoekers van Hapje-Tapje: "Het slechte weer schrikt ons niet af", zeggen ze. "We proberen elk jaar van alles uit. Nu eten we iets Aziatisch in de Muntstraat, en op de Grote Markt aten we een aardappelgerecht uit Wilsele. Dat was de winnaar", zegt Hilde. "Op restaurant gaan is niet meer van toepassing vandaag", lacht Dirk nog.

Hapje-Tapje lokt niet alleen mensen uit Leuven, maar ook van ver daarbuiten. Laura uit Maastricht komt elk jaar helemaal uit Nederland om een hapje te eten, ook met het slechte weer. "We hebben al loempia's, spiesjes en veel andere dingen gegeten. Maar ook wat cava en champagne gedronken." Wat dan het meest gesmaakt heeft? "Toch de champagne", lacht ze.

Doorweekte bezoekers genieten toch van een hapje onder de luifels

Nieuwe klanten

Ook de uitbaters blijven positief. De mensen van restaurant De Troubadour zien heel wat gerechten over de toog gaan. "We hebben de buienradar in het oog gehouden en gehoopt op de zon. We waren voorbereid op weinig volk, maar de regen heeft de mensen niet tegengehouden. Dat is fijn om te zien", zegt restaurantmedewerkster Diana.

Meedoen aan Hapje-Tapje is voor de uitbaters natuurlijk interessant om nieuwe klanten te laten kennismaken met de verschillende gerechten die het restaurant te bieden heeft. "Wij promoten onze Vlaamse gerechten graag tijdens Hapje-Tapje. We kijken er eigenlijk ieder jaar heel erg naar uit", zegt Diana. "De klanten die gisteren bij ons zijn komen eten, zijn vandaag nog eens terugkomen voor Hapje-Tapje. En andersom natuurlijk ook. Dat is heel fijn."

Alleen maar blije gezichten bij de mensen van Troubadour

Ook voor burgerrestaurant Ellis Burgers is Hapje-Tapje een must: "Het is niet dat we hiermee winst maken", reageert uitbater Jeroom. "In de standjes kruipt natuurlijk wel wat geld. Maar we willen laten zien wat we in huis hebben, zoals onze specialere veganistische hapjes. Zo kunnen we die eens aan de mensen laten zien. Onze omzet stijgt ook wel na Hapje-Tapje", zegt hij.

De Grote Markt

Meest gelezen