Direct naar artikelinhoud
NieuwsWK Wielrennen

Mathieu Van der Poel is de nieuwe wereldkampioen wielrennen

Mathieu Van der Poel is de nieuwe wereldkampioen wielrennen
Beeld Photo News

De Nederlander Mathieu van der Poel heeft het WK wielrennen in Glasgow gewonnen. Hij haalde het na een solo van ruim 20 kilometer. Wout van Aert werd tweede, Tadej Pogacar derde.

De 28-jarige Nederlander reed 22 kilometer voor de finish, toen de Italiaanse leider Alberto Bettiol werd bijgehaald, weg uit de groep met de Belg Wout van Aert, de Deen Mads Pedersen en de Sloveen Tadej Pogacar. Van der Poel ging even later in een bocht in de regen hard onderuit, maar hij kon de race met onder meer een bebloede knie en elleboog en kapot tenue vervolgen en zijn voorsprong liep daarna snel weer verder op.

Uiteindelijk had hij aan de finishlijn een voorsprong van 1:37 op Van Aert, die met een demarrage in het slot de sprint wist te ontlopen. De nummers een en twee van het WK veldrijden van begin dit jaar werden zo ook de nummers een en twee van het WK op de weg. Het brons was voor de Sloveen Tadej Pogacar.

Van der Poel, die de Belg Remco Evenepoel aflost als winnaar, is de eerste Nederlandse wereldkampioen bij de beroepsrenners sinds Joop Zoetemelk in 1985.

Met zijn zege nam Van der Poel revanche voor de mondiale wegwedstrijd van vorig jaar, in september in Wollongong. De Brabander stapte toen na 30 kilometer af. Van der Poel had in de nacht voor de wedstrijd enkele uren op het politiebureau doorgebracht na een aanvaring in het hotel met enkele kinderen die hem met lawaai op de gang hadden wakker gehouden.

De wedstrijd moest na 80 kilometer worden onderbroken omdat klimaatactivisten zichzelf hadden vastgeplakt aan het asfalt bij een smalle doorgang tussen startplaats Edinburgh en Glasgow, waar tien lokale ronden moesten worden afgelegd. Het oponthoud duurde meer dan drie kwartier. Op dat moment reden negen renners voorop.