Beresterke Mathieu van der Poel wereldkampioen wielrennen ondanks schuiver, Van Aert eindigt tweede

Mathieu van der Poel © Belga

Na een solo van meer dan 20 kilometer is de Nederlander Mathieu van der Poel wereldkampioen wielrennen gewonnen in het Schotse Glasgow. Wout Van Aert eindigde tweede, op een tweetal minuten.

Van der Poel plaatste zijn beslissende demarrage op zo’n 22 kilometer van de meet, toen hij samen met Wout van Aert, Mads Pedersen en Tadej Pogacar in de achtervolging zat op Alberto Bettiol.

Van der Poel ging meteen op en over de Italiaan en niets of niemand zou hem nog terugzien. Zelfs nog een tamelijk zware valpartij, na een schuiver in een scherpe bocht, kon hem niet meer van de zege houden.

Uiteindelijk had hij aan de finishlijn een voorsprong van 1:37 op Van Aert, die met een demarrage in het slot de sprint wist te ontlopen. De nummers een en twee van het WK veldrijden van begin dit jaar werden zo ook de nummers een en twee van het WK op de weg. Het brons was voor de Sloveen Tadej Pogacar.

De 28-jarige Van der Poel is op de erelijst de opvolger van Remco Evenepoel, die op het beslissende moment in een achtervolgende groep zat en daardoor zijn kansen op een tweede wereldtitel op rij in rook zag opgaan. VDP is de eerste Nederlandse wereldkampioen bij de mannen sinds Joop Zoetemelk in 1985, 38 jaar geleden dus.

Partner Content